Inhoud
‘No-kill’ eieren redden geen enkele leghen
Eind 2018 verschenen de eerste zogenaamde ‘no-kill’ eieren in de supermarkt schappen van de Rewe Group in Berlijn. Duitse wetenschappers vonden een relatief eenvoudige manier om kippeneieren te seksen voor het uitkomen, het gepatenteerde “Seleggt” proces. Eieren met een mannelijk embryo, ongeveer de helft, kunnen zo uit de broedmachines verwijderd worden; een soort abortus dus.
Haantjes leggen nu eenmaal geen eieren en ze groeien niet snel genoeg - lees: zijn er niet voor gefokt - om te concurreren met plofkippen voor de productie van kippenvlees en worden dus op de leeftijd van één dag gedood.
Het proces
Een laser brandt een gaatje in het ei waardoorheen, door de omgevingsluchtdruk te verhogen, een druppeltje vruchtwater wordt uitgeperst. De nieuwe methode detecteert een bepaald hormoon - oestronsulfaat - dat aanwezig is in ‘vrouwelijke’ eieren. Het werkt dus als een soort zwangerschapstest negen dagen na bevruchting. De wetenschappers spreken over een nauwkeurigheid van 98,5%. Het gaatje blijft, maar een membraan aan de binnenkant van de schaal dicht zich vanzelf weer.
‘Vrouwelijke’ eieren belanden terug in de incubator, waar ze zich verder ontwikkelen en waarvan de kuikens na uitkomen - na in totaal 21 dagen in een industriële broedmachine - als leghennen zullen worden gebruikt. Mannelijke eieren en eieren die niet bevrucht zijn, worden verwerkt tot eierpoeder en gaan de voedselketen in.
Het Nederlandse bedrijf HatchTech ontwierp de machine die behalve nauwkeurig ook snel moest werken: eieren moeten binnen twee uur terug in de incubator belanden.
Er zijn meerdere bedrijven die naar deze methode onderzoek doen.
Minder haantjes gedood
Dit proces zou, wanneer overal toegepast, wereldwijd vier tot zes miljard pasgeboren haantjes - waarvan ongeveer 15 miljoen in België en 45 miljoen in Nederland - verstikking in plastic zakken of een gang door de versnipperaar besparen, inclusief de angst, stress en pijn.
Rewe Group hoopt de eieren dit jaar in meerdere Duitse supermarkten te krijgen. Vanaf 2020 zou de technologie in onafhankelijke broeierijen geïnstalleerd moeten worden. Dan zou de rest van Europa moeten volgen. Een ‘ethisch’ ei kost maar een paar cent meer.
Respect?
De eierdoosjes dragen het label “respeggt”, maar is ‘respect’ de naam die dit systeem verdient? Zijn dit ‘ethische’ eieren zoals sommige media het noemen? Want voor de leghennen verandert er niets. De geselecteerde vrouwtjes dieren verdwijnen gewoon massaal in prikkelarme kooisystemen of benauwde scharrelsturen waarin ze onnatuurlijk dicht op elkaar, een onnatuurlijke hoeveelheid eieren leggen. Nog steeds ziet 80% van hen geen daglicht en komt nooit buiten, en nog steeds zullen ze na anderhalf jaar opgebruikt zijn en naar de slacht gaan om als soepkip te eindigen.
Bij het zoeken naar een oplossing voor het morele probleem van de massamoord op miljoenen eendagshaantjes worden andere morele problemen zoals het moederloos opgroeien van kuikentjes, het wegnemen van eieren gelegd door kippen, of het in slavernij houden en vervolgens slachten van leghennen, genegeerd.
Dan hebben we het nog niet over de vele ziektes, stress, en het kaalpikken dat ze mogelijk ondervinden. Of het leven en lijden van de ouderdieren die de te seksen eieren gelegd hebben. Animal Rights heeft het vreselijke leven van leghennen eerder dit jaar uitgebreid getoond.
Nieuwe morele vragen
De gedode haantjes dienden voor deze methode vooral als reptielen en ander dierenvoer. Wie - niet wat! - zal er nu voor die behoefte gedood worden? Hoe wordt er in dit systeem omgegaan met de vogeltjes, nu alleen nog hennetjes, die niet snel genoeg uit het ei geraken, of ongezond lijken? Worden zij nog wel versnipperd, verstikt of gewoon bij het afval gegooid?
De enige werkelijk ethische beslissing is geen eieren eten; de enige respectvolle manier om met dieren om te gaan is ze niet te fokken en niet te gebruiken.