Main content

Inhoud

Zeehonden zijn slachtoffer van de visserij

Nieuws: 26 april 2021
Slacht

Dit jaar zijn al vijftig dode grijze zeehonden aangespoeld aan de Belgische kust. In heel 2020 ging het om 47 dieren. 1 De zeehonden hebben kopwonden en zijn verminkt. Eerst werd gedacht aan kwaad opzet, maar intussen kwam aan het licht dat industriële visserij verantwoordelijk is voor de gruwelijke dood van de dieren.

Verdrinking en gruwelijke verwondingen

De typerende cirkelvormige wondes rond de nek zijn afkomstig van de visnetten waar de dieren in verstrikt raken. De zeehonden komen met de kop vast te zitten in de netten en sterven een verdrinkingsdood. Bij sommige dieren zijn de verwondingen zo erg zelfs dat een deel van de kop ontbreekt.

Ook plastic afval zorgt voor dierenleed: Op 26 april werd een gewonde zeehond op het strand van Nieuwpoort gevonden; het dier had een plastic ring rond de hals die al ingegroeid bleek te zijn. Zonder hulp zou het dier een verstikkingsdood of hongersnood sterven. Het North Seal Team en de brandweer brachten de gewonde jonge zeehond naar Sea Life Blankenberge voor verzorging met het oog op latere vrijlating.1

De industriële visserij is een grote vervuiler die heel wat afval, waaronder ook plastic, in zee achterlaat.

Massagraf voor zeeleven

De visserij maakt ons graag wijs dat zij duurzaam te werk gaan, maar zij zijn verantwoordelijk voor de dood van miljoenen of zelfs miljarden dieren die in de netten vast komen te zitten. De dieren waarop niet gemikt wordt, maar toch in de netten terecht komen worden “bijvangst” genoemd. De industriële visserij is een moordindustrie die van de oceanen wereldwijd één groot massagraf maakt voor alle levende zeewezens.

De industriële visserij is een moordindustrie die van de oceanen wereldwijd één groot massagraf maakt voor alle levende zeewezens.

Staande want

De netten die het probleem veroorzaken zijn de ‘staande want’. Dat is een net dat opgezet wordt in zee en waarbij passief de komst van de vis afgewacht wordt. De netten worden op een vaste plaats gehouden door stokken of ankers. 1 De zeehonden zien de vissen in de netten en gaan erop af, in de hoop een snelle hap te kunnen bemachtigen. Dat is precies waar het mis gaat, want zo raken ze vast te zitten en sterven ze een gruwelijke dood.

Grijze zeehond in opmars

In de jaren ’60 waren grijze zeehonden met uitsterven bedreigd in onze wateren, maar de populatie groeit: momenteel zijn er zo’n 100.000 grijze zeehonden die in de Noordzee leven en sommige dieren zwemmen zelfs naar het binnenland via de Schelde. De dieren zijn intussen een beschermde soort.

Red de zeehonden, eet geen vis!

Animal Rights roept op om geen vis te eten. Zo red je niet alleen de vissen, maar ook de vermoedelijk miljoenen dieren waaronder zeehonden, die vast komen te zitten als bijvangst in de netten van de industriële visserij.

Animal Rights helpt je op weg met een heleboel tips voor heerlijke plantaardige alternatieven voor vis.