Inhoud
Wetenschapper roept op om met dierproeven te stoppen
Cyrille Krul, lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry bij Hogeschool Utrecht, gelooft dat een dierproefvrije samenleving ooit mogelijk is. Aan Het Parool vertelt zij hoe zij met dierproeven in aanraking kwam en op welk moment zij uiteindelijk het licht zag.1 Jen Hochmuth van Animal Rights reageert vastberaden: "Getuigenissen zoals deze zijn heel waardevol. Ze laten ons duidelijk zien dat dierproeven niet langer de gouden standaard in de wetenschap zijn en dat meer en meer wetenschappers er helemaal vanaf willen."
Het eurekamoment van een wetenschapper
"Toen ik studeerde, dacht ik dat ik arts wilde worden, maar uiteindelijk zag ik het toch niet zitten om met zieke mensen te werken die ik beter zou moeten maken. Ik wilde liever begrijpen waarom mensen eigenlijk ziek worden. Zaken zoals schade aan het dna – mutaties in het erfelijke materiaal – en het ontstaan van kanker vond ik heel interessant.
Ergens eind jaren 90 deed ik in Utrecht onderzoek naar de interactie tussen voedingsmiddelen. Ik keek specifiek naar de bescherming van thee tegen het ontstaan van dna-schade. Daar gebruikte ik methoden voor in reageerbuizen, en uiteindelijk ook een muizenstudie om het te bewijzen. Dat was niet alleen vreselijk complex, maar eigenlijk ook onmogelijk.
Muizen drinken namelijk geen thee. Daarom voegde ik suiker toe en moest ik controlegroepen in het leven roepen. Op het laatst vroeg ik me oprecht af welke resultaten nu waar waren. In mijn optiek niet het dierexperiment. Toen het vakblad waarin we het onderzoek wilden publiceren met het verzoek kwam extra dierproeven te doen, zag ik het licht: de dierproef is niet de gouden standaard. Dat werd vervolgens de rode draad in mijn carrière.
Wetenschappelijk gezien kan ik uitleggen dat de fysiologie in de darm van de muis anders is dan in die van de mens. We moeten daarom naar andere modellen toe, die dichter bij de mens staan, en die je beter naar de mens kan vertalen. De beslissing om dat te doen, was een opluchting. Maar zeker in die tijd had ik erg het gevoel dat ik tegen de stroom in aan het zwemmen was. En ja, ik denk dat het kan dat we ooit naar een dierproefvrije samenleving gaan. Vraag me alleen niet precies wanneer."
Cyrille Krul, lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry bij Hogeschool Utrecht
Samen kunnen we dierproeven naar de geschiedenisboeken verwijzen
Meer dan 1,4 miljoen mensen in de Europese Unie laten door het tekenen van het Europees burgerinitiatief VOOR COSMETICA ZONDER DIERENLEED - MAAK EUROPA DIERPROEFVRIJ luid en duidelijk weten dat er een einde moet komen aan dierproeven. De organisatoren van het initiatief hebben nu drie maanden de tijd om de handtekeningen voor te leggen aan de bevoegde autoriteiten van de lidstaten voordat zij het aan de Europese Commissie en Parlement kunnen voorleggen.
Animal Rights roept de Nederlandse en Belgische regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. We hebben genoeg van lege beloftes en loze woorden. We willen echte progressie zien op de volgende vlakken:
- Investeer flink en jarenlang in dierproefvrije innovaties.
- Zet een krachtige lobby op om verouderde Europese wetgeving aan te passen zodat dieren niet hoeven te lijden in afschuwelijke giftigheidsexperimenten.
- Neem de regie in handen en stimuleer wetenschappers die mee willen veranderen; de transitie naar proefdiervrije innovatie is een feit. Aanhaken of afhaken.
Teken onze petitie