Inhoud
"We springen voor het geweer als het nodig is"
Zo'n 150 actievoerders en buurtbewoners demonstreerden zondag 15 januari 2017 in Zandvoort tegen het afschieten van duizenden damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). De actie is een initiatief van Animal Rights, De Faunabescherming en Piep Vandaag. Animal Rights directeur Robert Molenaar: "de veelal tamme damherten kunnen geen kant op. Ze worden door de wandelaar bewonderd en door de boswachter neergeschoten. Zie hier een bizar staaltje natuurbeheer in ons land."
Wilde dieren horen erbij in ons land. Dat houdt ook in dat ze een plek opeisen in het landschap.
Juridische strijd
Begin dit jaar heeft de rechter bepaald dat de jacht op de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag doorgaan. Dit tot grote teleurstelling van de Faunabescherming die een rechtszaak had aangespannen om het afschieten van de damherten te voorkomen. De Faunabescherming gaat in hoger beroep.
De reden voor de gemeente Amsterdam om over te gaan tot afschot van de dieren is omdat de damherten schade zouden toebrengen aan andere dieren en planten en voor overlast in het verkeer en de omgeving zorgen. Lees hier onze argumenten.
De praktijk
Boswachters zullen drie dagen in de week door het terrein rijden om de veelal tamme damherten met een geluidsdemper neer te knallen. De geluidsdemper is vooral bedoeld om de wandelaars niet te storen. Uit het Faunabeheerplan blijkt dat ze eerst het jong doodschieten en daarna de moeder. De mannetjes worden voorlopig met rust gelaten.
Monsterklus
Drie herten worden per uur gedood, drie dagen lang, in totaal zestig damherten per week. In de ontheffing die is verleend staat dat er tot en met eind maart geschoten mag worden. Bij elkaar zullen dan zo'n 700 van de 3000 damherten afgeknald zijn voor het begin van de lente. Vanaf september zal de jacht zich weer hervatten. Uiteindelijk moeten er over 5 jaar nog zo'n 600 tot 800 damherten over zijn.
"Het komt vooral neer op rondjes rijden en schieten. Het is gewoon een klus, een monsterklus," aldus de betrokken boswachter in het magazine van de jagersvereniging.
Het is geen woorden maar daden bij Animal Rights.
Tegengeluid
"Het is dieptriest dat zulke prachtige dieren rücksichtslos worden afgeschoten. Het is een koude en kille schijnoplossing. De damherten zullen zich weer snel voortplanten waardoor er weer gejaagd gaat worden: elk jaar laat je de jager los in de duinen. Er ontbreekt een duidelijke visie hoe we op een diervriendelijke en harmonieuze wijze met de flora en fauna om moeten gaan in ons land," aldus Molenaar.
Voor het geweer
Animal Rights vindt dat wilde dieren erbij horen in ons land. Dat houdt ook in dat ze een plek opeisen in het landschap. Wanneer hun wereld in botsing komt met de onze dan is het hek van de dam. Zonder pardon worden de wilde dieren afgeknald.
Molenaar: "We komen letterlijk op voor de rechten van wilde dieren. We springen voor het geweer van de jager als het nodig is. Het is geen woorden maar daden bij Animal Rights."