Inhoud
Vonnis slachthuis Izegem op 22 maart 2021
Op maandagochtend 22 maart vindt het vonnis plaats in de rechtszaak die Animal Rights al in 2017 tegen slachthuis Izegem startte. Het slachthuis Izegem en de CEO moeten zich voor de rechter verantwoorden voor gruwelijk dierenleed, inbreuken op hygiëne en het sjoemelen met paspoorten van runderen. Het Openbaar Ministerie vroeg tijdens de pleidooien 1 jaar sluiting, 16.000 euro boete voor het slachthuis en 12.000 euro boete voor CEO Verbist.
Het vonnis stond aanvankelijk gepland op 22 februari 2021, maar werd op vraag van de rechter uitgesteld naar 22 maart 2021.
Lees ook: Gerechtigheid voor mishandelde runderen Izegem in zicht
Lees ook: Slachthuis Izegem - de tijdlijn
Stille protestactie
Animal Rights houdt opnieuw een stille protestactie voor de deuren van het gerechtsgebouw om aandacht voor de rechtszaak en gerechtigheid voor de dieren te eisen. De demonstranten zullen zich vanaf 9 uur opstellen met borden en spandoeken waarop de gezichten van de runderen te zien zijn.
ANGSTIGE DIEREN GRUWELIJK MISHANDELD
In 2017 kon Animal Rights gruwelijke undercoverbeelden maken van hoe runderen systematisch mishandeld werden met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. Angstige dieren moesten toekijken hoe lotgenoten opgetakeld werden aan de slachtlijn en sommige dieren leken bij bewustzijn gekeeld te worden.
BEELDEN RECHTMATIG VERKREGEN
Het Openbaar Ministerie zei eerder al dat de beelden rechtmatig verkregen zijn en voor zichzelf spreken. De beelden werden gemaakt met undercover camera’s die opgehangen waren in het slachthuis.
MAXIMALE BOETES
Verder verklaarde het Openbaar Ministerie dat zowel het slachthuis als de CEO de maximaal mogelijke boete opgelegd zouden moeten krijgen onder de huidige Dierenwelzijnswet. Dat betekent dat beide partijen 8000 euro boete zouden moeten betalen. De overige 8000 euro voor het slachthuis en 4000 euro voor de CEO hebben betrekking op boetes inzake inbreuken op hygiëne.
SYMBOLISCH ÉÉN JAAR SLUITING GEËIST
Het geëiste jaar sluiting is in dit geval symbolisch omdat het slachthuis al dicht is sinds het naar buiten brengen van de beelden. Dit kan echter een belangrijk precedent vormen voor toekomstige rechtszaken tegen de slachthuizen van Torhout, Hasselt en Moerbeko in Zele.
Animal Rights
Eerder stelde Animal Rights zich burgerlijke partij in de zaak tegen slachthuis Tielt waarin de maximaal mogelijke boetes werden opgelegd. Ook die zaak kwam aan het rollen via Animal Rights undercoverbeelden.