Inhoud
Verzoek tot handhavend optreden: Terschelling poogt illegaal steenmarters te vangen
Animal Rights en Fauna4Life hebben vernomen dat op Terschelling vangkooien zijn geplaatst voor het vangen van steenmarters. Omrop Fryslan berichtte op 28 februari 2025 dat er voor het eerst een steenmarter is gesignaleerd op Terschelling. 1 De paniek onder de lokale bestuurders is te vergelijken met die toen in 2024 de eerste ratten 2 werden gezien: één enkele ‘nieuw’ dier is meteen een ‘plaag’ en moet zo snel mogelijk dood.
Die intolerantie naar andere levende wezens toe en de obsessie om de natuur naar ‘onze’ voorkeuren in te richten, is een groot kwaad en spat van het nieuwsbericht af:
”Het zijn prachtige beesten, maar voor de weidevogels zijn ze een predator. En dat is heel kwetsbaar op Terschelling”.
“Zolang ze muizen en ratten eten is het op Terschelling niet zo'n probleem. Maar eieren en kuikens willen we niet hebben.”
”We liggen er nog niet wakker van. Maar ik hoop dat we er heel lang niks meer van horen. Het is gewoon beter als het dier gevangen wordt.”
Bij de steenmarter heeft Terschelling daar echter een probleem, want in tegenstelling tot de rat is een steenmarter een beschermde diersoort. Deze mag dus niet zonder vergunning worden verstoord, gevangen, of gedood.
Het is niet duidelijk wat er na de vangst met het individu gebeurt, mogelijk volgt de dood. Het vangen en doden van steenmarters (en andere beschermde soorten als bijvangst) is een verboden ‘flora- en fauna-activiteit’.
Artikel 5.1, tweede lid, onder g, van de Omgevingswet zegt dat het verboden is zonder omgevingsvergunning een flora- en fauna-activiteit te verrichten.
Artikel 11.54, eerste lid, onder a van het Besluit activiteiten leefomgeving zegt dat het verbod, bedoeld in artikel 5.1, tweede lid, aanhef en onder g, van de wet, om zonder omgevingsvergunning een flora- en fauna-activiteit te verrichten, geldt voor het opzettelijk doden of vangen van in het wild levende zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen en kevers van de soorten, genoemd in bijlage IX, onder A.
De steenmarter staat in die bijlage.
Er is geen vergunning verleend voor het vangen en doden van steenmarters op Terschelling. Om die reden is er sprake van een overtreding.
Daarom vragen Fauna4Life en Animal Rights Gedeputeerde Staten van Fryslân om met spoed handhavend op te treden en de overtreding te doen staken, door te eisen dat de vangkooien worden verwijderd en mogelijk gevangen individuen worden vrijgelaten.
Update
In reactie op het handhavingsverzoek van Animal Rights en Fauna4Life komt de provincie Fryslan met de wat merkwaardige reactie dat er wel vangkooien zijn geplaatst, maar deze niet "op scherp staan" m.a.w. niet dicht vallen. Er worden op dit moment dus geen steenmarters gevangen (en gedood). De vangkooien zijn, aldus de provincie, alvast neergezet omdat een (nog niet gepubliceerde) aanvraag is gedaan voor een vergunning om de steenmarter(s) te mogen vangen.
Het plaatsen van een vangkooi is in beginsel verboden. Artikel 11.72 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) zegt:
1. Het is verboden zich buiten gebouwen te bevinden met een of meer van de volgende middelen of met materialen waarmee die middelen direct kunnen worden gemaakt, als moet worden aangenomen dat die middelen of materialen zullen worden gebruikt voor het doden of vangen van dieren:
(...)
e.vangkooien, met uitzondering van vangkooien geschikt en bestemd voor het vangen van verwilderde katten en verwilderde duiven binnen de bebouwde kom;
De organisaties wachten het besluit op hun handhavingsverzoek en de vergunningaanvraag af.
Op 12 maart 2025 bericht de Leeuwarder Courant 1 dat de gemeente half februari een vergunningaanvraag ingediend heeft om de steenmarter te mogen vangen en doden. Er zijn inmiddels vijf vangkooien met camera uitgezet bij Oosterend. De kastvallen heeft de gemeente laten plaatsen, zodat de steenmarter eraan kan wennen, meldt de provincie Fryslân. "Deze vallen staan niet op scherp". Het handhavingsverzoek van Animal Rights en Fauna4Life wordt betrokken bij de vergunningaanvraag, meldt de provincie.
Op 21 maart 2025 verleende de provincie Friesland aan de gemeente Terschelling de 'Omgevingsvergunning vangen en doden steenmarter op Terschelling'. Het vangen en doden kan vanaf 19 april worden uitgevoerd.Onder de nieuwe Omgevingswet is er eerst een wachttijd van vier weken omdat het gaat om een onomkeerbare activiteit.