Inhoud
Veel vragen over proefdierenbeleid Charles River
Tijdens het protest bij het proefdiercentrum van Charles River in Den Bosch werden door de actievoerders tientallen kaarten getekend met een persoonlijke boodschap aan het bedrijf. Deze kaarten zijn verstuurd naar de directeur van Charles River met een begeleidende brief. Robert Molenaar van Animal Rights: “Het is schrijnend dat zo’n grote multinational zo geheimzinnig doet over de dierproeven die ze uitvoeren. We hebben dan ook veel vragen waar we antwoorden op willen.”
Geen openheid
De dierproeven die worden uitgevoerd door Charles River in Nederland roepen veel vragen op. Dit komt mede door het gebrek aan transparantie over het proefdierenbeleid.
- Zo is het onduidelijk hoeveel proefdieren Charles River jaarlijks gebruikt, welke diersoorten en voor welke testen.
- Wat gebeurt er bijvoorbeeld na afloop van de proef met de honden en katten in het laboratorium?
- Worden alle dieren gedood of heeft Charles River ook een uitplaatsingsbeleid? Om hoeveel dieren gaat het?
- Een andere vraag is in hoeverre Charles River inzet op het ontwikkelen van proefdiervrije alternatieven?
- Om hoeveel geld gaat het en hoe ziet het bedrijf de toekomst op het vlak van het gebruik van proefdieren?
Molenaar: “Charles River heeft een proefdierenimperium en verdient veel geld aan de commerciële testen die ze uitvoeren. Het minste wat ze kunnen doen is openheid van zaken geven.”
Wat we wel weten over Charles River
Charles River is een multinational die gespecialiseerd is in het leveren van proefdieren en het uitvoeren van dierproeven in opdracht van farmaceutische en (agro)chemische bedrijven. De vestiging in Nederland heeft een vergunning om in vijf jaar tijd maar liefst 265.850 proefdieren te gebruiken in dodelijke experimenten, waaronder 2600 honden en 750 katten. Charles River heeft proefdierlocaties in Den Bosch en Schaijk.