Inhoud
VanDrie België hervat slachtingen
Het Hasseltse slachthuis van de Nederlandse VanDrie Group hervat maandag het slachtproces, maar wel met een aangepaste manier van werken.
Wij gaan er van uit dat kalveren altijd “onwillig” zijn om vermoord te worden
Sluiting
Het bedrijf moest onder grote publieke druk sluiten nadat Animal Rights beelden naar buiten bracht van grove dierenmishandeling binnen het bedrijf. Dieren werden geschopt, aan de oren en staart getrokken, bewerkt met veedrijfstokken en elektrische veedrijvers, en het pneumatische penschietoestel werd misbruikt.
Aanpassingen
Een van de aanpassingen is volgens VanDrie dat de zogeheten drijfstokken, waarmee de dieren in het gezicht werden geslagen of in de anus gepord, niet meer mogen worden gebruikt. Ook elektrische prikkers zijn vanaf nu verboden. “Animal Rights is benieuwd of dit alleen in Hasselt gaat gelden of voor het hele VanDrie concern?” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout. “En is de politiek bereid dit verbod in de wet te verankeren - ook voor boeren en transporteurs?”
Onwillige kalveren
Krijgen de medewerkers te maken met onwillige kalveren, dan wordt de slachtlijn stilgelegd en worden ‘experts in dierenwelzijn’ ingeschakeld, belooft het bedrijf. Wie die experts zijn is vooralsnog onduidelijk. “Wij gaan er van uit dat kalveren altijd “onwillig” zijn om vermoord te worden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen, “daarom willen we ook alle slachthuizen gesloten zien.”
Interne processen
Het bedrijf past samen met de dienst Dierenwelzijn en experten van de Groep Dier&Welzijn van de KU Leuven en de hogeschool Thomas More de interne processen aan. De directie nam naar eigen zeggen ook de tijd om het personeel op te leiden om een herhaling van de feiten te vermijden. De directie laat de komende maand de Groep Dier&Welzijn extra controles uitvoeren over de toepassing van de nieuwe procedures.
We kijken even aan of er net als bij het slachthuis van Tielt strafrechtelijk onderzoek voor vervolging volgt, anders zullen we pogen dit zelf in gang te zetten of af te dwingen
Straffen?
VanDrie zegt verder niets over het straffen van de schuldigen en verantwoordelijken. “Het lijkt er vooral op dat het ‘interne onderzoek’ snel afgewerkt moest worden om terug te kunnen naar ‘business as usual’,” zegt Vermeulen. “Er worden wat eenvoudige technische wijzigingen aangebracht, maar echt verantwoordelijkheid nemen zien we niet.”
Vervolging
“We kijken even aan of er net als bij het slachthuis van Tielt strafrechtelijk onderzoek voor vervolging volgt,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Anders zullen we pogen dit zelf in gang te zetten of af te dwingen.”
Animal Rights
Animal Rights wil met de beelden in de eerste plaats de consument bewegen om over te stappen op een plantaardig dieet, waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden of sterven. Daarnaast probeert Animal Rights de politiek en de gerechtelijke macht er toe te bewegen om maatregelen te nemen tegen dierenmishandeling zoals in Tielt, Izegem en Hasselt.
Zie ook onze petitie!