Main content

Inhoud

Tomassen Duck-To slacht meer eenden dan aangevoerd mogen worden

Nieuws: 19 september 2024
Slacht

Op 14 februari 2024 diende Animal Rights een verzoek in bij het college van Burgemeester en Wethouders van Ermelo om handhavend op te treden jegens eendenslachterTomassen Duck-To BV voor het structureel overtreden van de voorschriften uit de vigerende omgevingsvergunning. Het gaat er dan om dat bij Tomassen meer vervoersbewegingen van eendentransportvrachtwagens plaatsvinden dan toegestaan. Animal Rights heeft dit zelf geconstateerd via tellingen op de locatie van 5 t/m 7 november 2023, het is ook geconstateerd door omwonenden en door de omgevingsdienst, maar het blijkt ook uit de slachtgegevens. Dat leggen we hier verder uit.

Lees ook: EENDENSLACHTER TOMASSEN LAAT NOG ALTIJD MEER EENDENVRACHTWAGENS RIJDEN DAN TOEGESTAAN; NIEUW HANDHAVINGSVERZOEK

Het vergunde aantal eendenaanvoervrachtwagens is 4 per dag. Dat kunnen enkele of dubbele vrachtwagens zijn. Dat blijkt uit de huidige milieuvergunning uit 2006, alsmede uit akoestisch onderzoek, als onderdeel van het vergunningenbestand uit 2001: “De eenden worden twee keer per dag voor 07:00 en twee keer per dag na 07:00 aangevoerd door middel van eigen vrachtwagens.”

Dit zijn die vergunde eendentransportbewegingen:

Een enkele vrachtwagen ziet er zo uit:

Een dubbele vrachtwagen zo:

Één container bevat 12 lades/kratten:

Er gaan maximaal 16 eenden per krat. Dat weet Animal Rights uit undercoverbeelden/werk, maar wordt, bijvoorbeeld, ook bevestigd door de NVWA tijdens een bedrijfsoverleg met Tomassen op donderdag 14 juli 2022: “[…] belading gisteren is niet gebeurd volgens eigen hitteprotocol. Per lade 14 eenden omschreven, echter zaten 16 eenden per lade in.”.
Rapportnummer 106/23/0450 van 6 september 2023 over een inspectie in het slachthuis naar het handelen bij extreme temperaturen zegt: “Aantal vervoerde eenden = 2.388, geladen 12 per krat, Gebruikelijk = 16 per krat. Wegens hitteprotocol nu 25% minder geladen.”
In een ander hitte-inspectierapport (nummer 2191/23/0151) van 20 juni 2023 staat: “Temperatuur 28.7 graden. 16 stuks eenden in een krat was teveel, aantal eenden hadden de bek los, ..."
Bij een transportcontrole onderweg (rapportnummer 2191/18/0162) van 10 september 2018 wordt vermeld: "Eendentransport, geladen in Lutten. 333 lades x 16 stuks per lade."

In een brief aan de gemeenteraad van Ermelo van 5 december 2022 zegt de jurist van Tomassen Duck-To, Rob Scholten: "Raadslid Wilhelm stelde nog de vraag hoeveel dieren er in een krat gaan. Op dat moment kon geen concreet antwoord worden gegeven. Navraag leert het volgende antwoord op. De eenden worden geladen met of 12, of 14 of uiterlijk 16 eenden per krat. Dit hangt af van het gewicht van de dieren en de tempratuur."

16 Eenden per lade is de standaard. Controlerende instanties kunnen dit dan ook makkelijk nagaan door de protocollen van de eendenslachter er op na te slaan.

Op een enkele vrachtwagen passen 22 containers in twee lagen van 11. Op een dubbele vrachtwagen passen 10 containers op de vrachtwagen zelf en 14 op de aanhanger (schamel).

22 containers x 12 kratten x 16 eenden = 4.224 eenden per enkele vrachtwagen.
(10 + 14) containers x 12 kratten x 16 eenden = 4.608 eenden per dubbele vrachtwagen.

Als per dag maximaal 4 vrachtwagens met eenden mogen worden aangevoerd en er - grofweg - 5.000 eenden maximaal op een vrachtwagen passen, dan kunnen op het slachthuis maximaal 20.000 eenden per dag worden geslacht.

Uit openbare gegevens afkomstig van de NVWA is duidelijk te zien dat met grote regelmaat - structureel - meer dan 20.000 eenden per dag geslacht worden. Deze kunnen nooit aangevoerd zijn met 4 eendentransportvrachtwagens. Er moeten dus meer aanvoerwagens per dag rijden dan vergund, hetgeen ook de constatering is van de omwonenden en Animal Rights.

We zetten het aantal geslachte eenden per slachtdag voor 2023 en 2024 nog eens op een rij:

Dit is een overtreding van de vergunning van het bedrijf. Het is een opzettelijk begaan economisch delict en daarmee een misdrijf.

Deze berekeningen zijn onderdeel van het handhavingsverzoek van Animal Rights bij het college van Ermelo over het overtreden van het aantal vergunde eendentransporten. Ondanks dat het handhavingsverzoek werd toegewezen, negeerde het college deze berekeningen. Dat accepteert Animal Rights niet en maakte bezwaar.

De gemeente Ermelo bedondert de zaak al jaren bewust. Ze rekent de werktijden van 07:00 uur tot 16:00 uur volgens de nu vigerende vergunning van Tomassen Duck-To als 9 slachturen: 9 x 3500 eenden (maximale productie per uur) = 31.500 eenden per dag. Ze negeert daarmee niet alleen bewust de beperkende factor van de 4 vergunde vrachtwagens, maar ook dat tijdens deze 9 uur niet continu geslacht kan worden ivm NVWA inspecties, verwerking van ‘product', schoonmaken achteraf, etc.

Het komt er ook in deze zaak op neer dat de gemeente Ermelo alles in het werk stelt om de illegale activiteiten van de eendenslachter te verdoezelen en is daarmee een onmisbaar onderdeel van het criminele netwerk van Tomassen Duck-To.

Update

De gemeente Ermelo houdt zich zo dom mogelijk. In haar reactie op het bezwaarschrift van Animal Rights van 2 september stelt het college: "Voor zover het verzoek tot handhaving betrekking heeft op de slachtcapaciteit, is er geen sprake van een overtreding. In de vigerende milieuvergunning is de slachtcapaciteit namelijk niet begrensd."

Het gaat er natuurlijk niet om of de slachtcapaciteit begrensd is. Het gaat er om dat de geslachte aantallen het bewijs vormen dat er meer eenden worden aangevoerd dan op de vier vergunde vrachtwagens passen. Het is een overduidelijk, direct bewijs dat het bedrijf structureel in overtreding is.

Dit zal Animal Rights, naast andere feiten, nader toelichten op een hoorzitting op 19 september.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer