Inhoud
Radboud apen mogen naar Stichting AAP
De rector magnificus van de Radboud Universiteit heeft besloten dat de Radboud apen naar Stichting AAP mogen. Tevens komt er een einde aan veertig jaar apentesten in het proefdiercentrum van de universiteit.
Geen dierproeven op apen meer en de Radboud apen met pensioen. Heel veel gelukkiger kan je ons niet maken!
ACTIE VOOR APEN
Sinds 2010 voert Molenaar campagne voor de stopzetting van deze dierproeven. Hij kreeg indertijd een rondleiding in het Centraal Dieren Laboratorium van de Radboud Universiteit en zag de apen in krappe kooien zitten. "Het was zo'n triest gezicht. Dat was het moment waarop ik besloot om de strijd voor hun vrijheid aan te gaan. Ik ben dan ook erg blij dat de dierproeven op apen stopgezet worden bij de Radboud Universiteit."
MET PENSIOEN
Eerder voerde Molenaar met succes campagne voor de vrijheid van proefapen. Zo kreeg hij 73 apen vrij uit het proefdiercentrum MSD in Oss1 en werden vijf apen –afkomstig van de Universiteit Utrecht – overgebracht naar Stichting AAP.2 Deze apen hebben weliswaar een zware tijd gehad in het proefdiercentrum, maar knapten weer helemaal op in het opvangcentrum. Hetzelfde scenario ziet hij graag voor de Radboud-apen.
Gistermiddag overhandigde Molenaar namens Stichting Animal Rights ruim 27.000 handtekeningen aan de rector magnificus van de Radboud Universiteit. Hierop volgde een positief gesprek. "De Radboud Universiteit heeft contact opgenomen met Stichting AAP en is bereid om te betalen voor de pensionering van deze proefapen. Nu is het aan beide partijen om hier verdere afspraken over te maken," aldus Molenaar.
ALTERNATIEVEN
De onderzoekers van de Radboud Universiteit vervangen de proefapen voor vrijwillige proefpersonen en robots.1 Zij starten drie projecten die de integratie van audio- en visuele signalen in complexe omgevingen bestuderen. De verkregen data wordt verwerkt in een robot met 3D oog-, hoofd-, en nekmotoriek. Die robot traint zich net als de proefpersonen in complexe oog-hoofdcoördinatietaken. Zo is de werking van het complexe proces van oog-hoofdcoördinatie goed te doorgronden.
Animal Rights is zeer tevreden over deze ontwikkelingen. "We willen dat moderne dierproefvrije technieken ruim baan krijgen in de wetenschap. De overheid zal meer geld moeten investeren in de ontwikkeling van alternatieven. Op deze wijze kunnen we dierproeven vervangen."