Main content

Inhoud

Nu al meer stalbrandslachtoffers in 2024 dan in heel 2023

Nieuws: 3 januari 2024
Slacht

In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 januari zijn door een grote brand op een kippenboerderij in het Gelderse dorp Puiflijk 50.000 kippen omgekomen. Hiermee is het aantal stalbrand slachtoffers voor 2024 al groter dan dat voor 2023.

Volgens de tellingen van Animal Rights kwamen in Nederland in 2023 bijna 29.000 dieren om bij stalbranden, zoals gerapporteerd in diverse nieuwsberichten. Voor pluimvee waren dat 10.000 leghennen bij een stalbrand op 20 februari in Dronten (Flevoland) en 6.000 eenden bij een stalbrand in Ermelo (Gelderland).

9.000 varkens crepeerden door rook of vuur op 5 april in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) en nog eens 3.000 op 23 mei in Reusel (Noord-Brabant). Bij branden in Beerta (Groningen, 6 juni, 200-300 doden) en Aalten (Gelderland, 9 juli, 400 doden) kwamen nog eens enkele honderden varkens om.

Bij tenminste zes afzonderlijke branden kwamen bijna 100 kalveren om, waarvan 60 op 7 juli in Rossum (Gelderland). Op 1 maart kwamen in Maassluis (Zuid-Holland) 40 schapen & 25 lammeren om.

In een rapport van maart 2021 kwam de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) met harde conclusies over de stalbranden epidemie in Nederland. “Maatregelen hebben geen resultaat gehad, er zijn zelfs nauwelijks maatregelen voor bestaande stallen, de aanpak is te vrijblijvend, het ontbreekt aan urgentie en ook wet en regelgeving is gebrekkig en leidt soms zelfs tot verslechtering van brandveiligheid,” somde Animal Rights destijds de conclusies van de Onderzoeksraad op.

Op 11 oktober 2023, tweeënhalf jaar later, signaleert de OVV dat haar aanbevelingen om stallen brandveiliger te maken grotendeels nog niet opgevolgd zijn. Ten opzichte van 2020 zijn er juist meer dieren omgekomen. De urgentie om stalbranden te voorkomen ontbreekt regelmatig nog bij veehouders, ziet de onderzoeksraad. ”Veehouders gaan ervan uit dat een stalbrand hen niet overkomt en investeren daarom niet in brandveiligheid van hun stallen.” “Het excuus voor de laksheid van de boeren is deze keer - voorspelbaar - onduidelijkheid over het stikstofbeleid,” zegt Animal Rights Directeur Susan Hartland. “De andere lakse partij, demissionair Landbouwminister Piet Adema, leurt ondertussen nog steeds (en slechts) met zijn verplichte elektra-keuring.”

“Animal Rights ziet als enige echte oplossing stoppen met het opsluiten van dieren.”