Inhoud
Vooruitgang geboekt tegen diabetes zonder gebruik dierproeven
Onderzoekers hebben een baanbrekende ontdekking in de zoektocht naar de behandeling voor diabetes gemaakt, en dit zonder gebruik van proefdieren. Meer nog, deze ontdekking was niet eens mogelijk geweest met dierproeven. 1
Het wordt tijd dat we komaf maken met het proefdiermodel als gouden standaard en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek.
Onderzoek naar Diabetes op menselijk weefsel
Onderzoekers uit Groot-Brittannië hebben onderzocht wat met menselijke insuline-producerende cellen gebeurt bij de blootstelling aan een omgeving die het ziektebeeld van diabetes nabootst. Deze cellen zijn in het laboratorium gekweekt, zonder proefdieren.
Lang dacht men, op basis van dierproeven, dat diabetes het gevolg van het afsterven van de insuline- producerende cellen was. Maar deze onderzoekers ontdekten echter voor de eerste keer dat een aanzienlijk deel van de cellen niet sterft, maar in een ander type cel verandert die niet langer insuline kan aanmaken.
Dit is niet alleen baanbrekend onderzoek, maar was nooit mogelijk geweest met proeven op muizen. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Het wordt tijd dat we komaf maken met het proefdiermodel als gouden standaard en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek.”
Vlaanderen investeert amper in de transitie naar dierproefvrije innovatie. Willen we baanbrekende resultaten boeken dan is de overstap van ouderwetse dierproeven naar alternatieven bittere noodzaak.
Transitie naar proefdiervrije innovatie
Door het innovatieve experiment hebben de onderzoekers ook vastgesteld dat deze celverandering omkeerbaar is. Dit onderzoek kan dus de weg naar nieuwe behandelingen kan openen.
Jen Hochmuth van Animal Rights : “Vlaanderen investeert amper in de transitie naar dierproefvrije innovatie. Willen we baanbrekende resultaten boeken dan is de overstap van ouderwetse dierproeven naar alternatieven bittere noodzaak.”