Inhoud
Tweede Kamer wil heffing op proefdieren
Gisteren is een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht om te onderzoeken of een proefdierenheffing kan bijdragen aan het verminderen van dierproeven en alternatieven stimuleert. 1 De motie werd ingediend door PvdA Kamerlid Moorlag omdat het gebruik van proefdieren onvoldoende snel afneemt.
Van tafel geveegd
In 2003 werd de toenmalige minister Hoogervorst ook gevraagd om een proefdierenheffing in te voeren. Het geld van die heffing zou worden ingezet om onderzoek naar alternatieven te doen. De minister antwoordde negatief op het verzoek en vond dat dierproefnemers beter kunnen samenwerken met instanties die inzetten op alternatieven. Dit zou volgens de minister ‘efficiënter en beter’ werken. 1
Het toepassen van het principe ‘de gebruiker betaalt’ is bittere noodzaak.
Bittere noodzaak
Nu, 16 jaar later, wordt er vanuit de Tweede Kamer opnieuw gevraagd om een proefdierenheffing. Volgens Robert Molenaar van Animal Rights moet de overheid de regie in handen nemen. Uit de afgelopen jaren blijkt dat de verantwoordelijkheid leggen bij de dierproefnemers simpelweg niet werkt.
“In 2017 steeg het aantal experimenten op dieren met 18%, naar 530.568 dierproeven. Ook het aantal testen op honden, katten en apen nam toe. Het toepassen van het principe ‘de gebruiker betaalt’ is bittere noodzaak,” aldus Molenaar.
Gesprekken met politici
Donderdag 11 april vond het Algemeen overleg Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND spraken in aanloop naar het belangrijke overleg met de betrokken politici in Den Haag, waaronder Moorlag. Beide organisaties willen dat de overheid het afbouwen van dierproeven als topprioriteit gaat zien.