Main content

Inhoud

Undercover in de zuivelindustrie 2019-2020

Nieuws: 11 maart 2025
Slacht

Animal Rights ging enkele weken undercover in een Nederlands melkveebedrijf. Het gaat om een leverancier van zuivelgigant FrieslandCampina.

Op onze beelden is te zien hoe een kalfje direct na de geboorte bij de moederkoe wordt weggehaald. Dat is de gangbare praktijk in de zuivelindustrie: de moedermelk is voor de consument bestemd, niet voor het kalfje.

Ook legden we het melkproces vast. In het betrokken bedrijf worden de koeien meerdere keren per dag gedwongen om in een carrousel te staan zodat ze door een machine gemolken kunnen worden. We zien dat sommige koeien wonden hebben, anderen zijn kreupel.

In de melkveehouderij hebben de moederkoe en haar kalf een kort en ellendig leven. Draag hier niet aan bij en kies voor plantaardige alternatieven voor zuivel.

Koeien geven melk – toch?

Een koe geeft melk: van jongs af aan horen we het van onze ouders en op school. We lezen vrolijke boekjes over het leven op de boerderij: de hond loopt rond op het erf, de kat ligt in het zonnetje en de koe die daar lekker vrij rondloopt geeft melk. Gewoon, van nature. En dat is maar goed ook, want wij mensen hebben die melk nodig om gezond en sterk te blijven! Toch?

De werkelijkheid is anders. De melkproductie komt pas op gang wanneer een koe (net als een mens of een ander zoogdier) een jong krijgt. Daarom worden koeien in de melkveehouderij elk jaar opnieuw kunstmatig bevrucht. Wanneer de koe na een zwangerschap van negen maanden een kalfje baart, neemt de veehouder het jong vrijwel direct bij haar weg. De moederkoe loeit luid om het kalfje, maar mag haar jong niet verzorgen en zogen, omdat haar melk wordt afgepakt ten behoeve van de consument. Het kalfje is dus een ‘bijproduct’ van de zuivelindustrie.

Het lot van de moederkoe

Minimaal twee keer per dag worden de moederkoeien gemolken. Dit gebeurt in moderne melkveehouderijen met melkrobots. Een gemiddelde koe in de melkveehouderij produceert tegenwoordig bijna 9.000 liter melk per jaar. Rond 1910 gaf een Nederlandse koe iets meer dan 2.500 liter melk per jaar. In 1934/1938 was dat al 3.400 liter. 1 Koeien worden nu geselecteerd en gefokt op het geven van grote hoeveelheden melk. Ook is hun voedsel zo samengesteld dat het de melkproductie bevordert.

Een koe kan van nature tot wel 25 jaar oud worden, maar in de melkveehouderij gaan ze vaak na vijf à zes jaar al naar het slachthuis. Dan zijn ze ‘uitgemolken’ en niet meer rendabel – de veehouder kan niet meer genoeg geld aan haar verdienen.

Het lot van het kalfje

Nadat het kalfje van de moederkoe is gescheiden wordt het overgebracht naar een ‘eenlingenbox.’ Daar blijft het kalfje tot het acht weken oud is. Als het dier een vrouwtje is, en geschikt om melkkoe te worden, dan blijft ze mogelijk op het bedrijf: haar wacht dan hetzelfde lot als haar moeder.

De andere kalfjes, onder wie natuurlijk de stiertjes, worden overgebracht naar een vetmesterij als ze twee weken oud zijn. De meeste vleeskalfjes krijgen daar een speciaal dieet waar bewust te weinig ijzer in zit: daar krijgen ze bloedarmoede van en dat levert ‘mooi’ blank kalfsvlees op. Na acht maanden worden ze geslacht. Andere kalfjes worden gebruikt voor ‘rosé kalfsvlees’. Zij krijgen kracht- en ruwvoer en worden na 10 tot 12 maanden op piepjonge leeftijd geslacht.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer