Inhoud
Stop dierproeven! Mars op Wereldproefdierendag 2025
Zo lang er wrede dierproeven worden uitgevoerd op proefdieren in laboratoria, komt Animal Rights ieder jaar op Wereldproefdierendag op straat om dit onrecht onder de aandacht te brengen. We laten onze stem horen voor de honderdduizenden onzichtbare dieren die als proefobjecten gekweld worden achter de gesloten deuren van Nederlandse en Belgische laboratoria.
De jaarlijkse mars vindt afwisselend in Nederland of België plaats. In 2025 gaat onze Mars op Wereldproefdierendag door op zaterdag 26 april van 13.00 tot 16.00. We verzamelen bij het standbeeld van Dorre de Bakker in de Diestsestraat in Leuven.
Rowena Vanroy, Animal Rights: “België staat in de top 5 van EU-landen met de meeste dierproeven. Dat is een dubieuze ‘eer’ en toont hoe nodig onze mars nog steeds is.”
Einde dierproeven blijft uit
Ondanks jarenlange beloftes om in te zetten op het vervangen van dierproeven, is het einde van de wrede experiment nog steeds verre van in zicht. Dit heeft weinig te maken met wetenschappelijke noodzaak. Een groot deel van de dierproeven vindt bijvoorbeeld plaats vanwege door de EU opgelegde veiligheidstesten voor het in de handel brengen van medicatie, vaccins of chemische stoffen. Dieren sterven vaak uitsluitend om administratieve vinkjes te kunnen zetten.
Bovendien blijven innovatieve proefdiervrije technologieën onderbenut. Het bekende gezegde "onbekend maakt onbemind" lijkt hier helaas van toepassing. Veel wetenschappers blijven vasthouden aan verouderde dierproeven, zelfs al leveren ze in verreweg de meeste gevallen geen bruikbare resultaten op. Dit komt deels door een gebrek aan kennis over alternatieven en deels door een gebrek aan bereidheid om nieuwe technologieën te omarmen.
Te weinig druk op de sector
In België ontbreekt het aan transparantie en toezicht binnen de sector. Zonder publieke of politieke druk blijft de overstap naar proefdiervrije wetenschap uit. Zonder concrete doelen en overheidssturing blijven dieren onnodig lijden. Proefdieren worden vergeten, opgesloten in een systeem dat hun leed systematisch bagatelliseert.
Ook Nederland scoort slecht. Vrijwel alle dierproeven worden goedgekeurd door de Centrale Commissie Dierproeven. Deze laksheid vraagt om een krachtige maatschappelijke tegenstem.
Wat voor experimenten worden uitgevoerd
Hier zijn enkele schokkende voorbeelden van de honderden experimenten die afgelopen jaar in België werden goedgekeurd:
Aan de KU Leuven worden apen opgesloten in MRI-scanners terwijl ze aan verschillende geuren worden blootgesteld. Onderzoekers bekijken hoe hun hersenen reageren.
Schapen ondergaan experimentele hartchirurgie en worden daarna drie maanden opgesloten in kale "metabolismekooien".
Twintig varkens worden dagelijks blootgesteld aan een schoonmaakproduct voor waterleidingen. Na afloop worden ze gedood om te zien hoe hun mond en slokdarm reageren.
Honderden muizen worden gedwongen rook in te ademen om longziekten te bestuderen.
Verloop actie
Op zaterdag 26 april komen we om 13.00 samen in Leuven ter hoogte van het standbeeld van Dorre de Bakker, waar ook een infostand met merchandise aanwezig zal zijn. We starten met een welkomstwoord, waarna mars begint. Tijdens de mars dragen we protestborden, spandoeken en vlaggen en roepen we leuzen om onze boodschap luid en duidelijk te maken.
De route is ongeveer 5 kilometer lang en eindigt op dezelfde plek als waar we begonnen. Samen laten we zien dat we opkomen voor de rechten van proefdieren en pleiten we voor een einde aan dierproeven. Rowena Vanroy: “We willen zo veel mogelijk mensen onze boodschap laten zien: ‘Voor wetenschap, tegen dierenleed’"
Wat jij kunt doen
Loop op 26 april mee met onze mars. Aanmelden is niet verplicht maar we vinden het fijn als je jezelf op ‘gaat’ zet in het Facebook event.
Nodig vrienden uit voor het event of deel het event op socials.
Teken onze petities tegen dierproeven.
Steun deze belangrijke campagnes met een donatie