Inhoud
Ethisch gecertificeerd eendendons schaadt alle keurmerken onder Control Union vlag
Hoewel de eenden in de eerste plaats geslacht worden voor vlees, verkoopt Tomassen Duck-To ook de veren. Deze gaan naar het bedrijf Ducky Dons dat eveneens in Ermelo zit. Zij maken donzen dekbedden en kussens.
Lees ook: NIEUWE BEELDEN: EENDEN WORDEN NOG ALTIJD MISHANDELD TIJDENS HET VANGEN EN LADEN!
Op hun ‘dons en dierenwelzijn’ pagina zegt Ducky Dons: “… ook voor ons als producent van donzen dekbedden en kussens is het belangrijk dat we zeker weten dat we een verantwoord product verkopen. Zo willen we kunnen herleiden waar ons dons vandaan komt en of deze bedrijven erop toezien dat hun eenden en ganzen zo prettig en natuurlijk mogelijk leven.” 1
De veren komen van eenden die geslacht worden voor vlees, eenden worden niet levend geplukt en de veren komen niet uit de foie gras dwangvoeder industrie. Aan deze voorwaarden is eenvoudig te voldoen, maar verder zegt Ducky Dons: “Ook mogen ze natuurlijk niet geslagen, geschopt of anderszins mishandeld worden.” En dat gebeurt wel zoals in de beelden van Animal Rights uit 2018 en 2024 te zien is.
Ducky Dons verschuilt zich gemakshalve achter keurmerken: “Het is ontzettend lastig om te controleren of aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Daarom zijn we erg blij dat er keurmerken zijn als de Downpass en de Responsible Down Standard (RDS). Onafhankelijke controleurs zien erop toe dat het dons voldoet aan de dierenwelzijnsvereisten van deze keurmerken.”
“Alle donzen dekbedden en hoofdkussens van Ducky Dons zijn gecertificeerd volgens Downpass of de Responsible Down Standard (RDS).”
Downpass zegt op de website: “Voor DOWNPASS-gecertificeerde bedrijven ... staan dierenwelzijn bij de verwerking van dierlijke materialen en transparantie in de toeleveringsketen centraal. Zij willen er zeker van zijn dat alle producten die ze verkopen aan de hoogste ethische eisen voldoen.” 2
RDS zegt: “Respect for the welfare of birds and geese, from hatching to slaughter, is a core part of The Five Freedoms of animal welfare and is incorporated in the standard criteria.” 3
Auditeurs van certificeringsorganisaties controleren, als het goed is, meerdere keren per jaar met aangekondigd en onaangekondigd bezoek de fok- en leefomstandigheden van de dieren op de boerderijen, het transport en het slachthuisproces, maar ook de opslag en verdere verwerking. De controles bij zowel RDS als Downpass worden uitgevoerd door certificeerder Control Union (CU). 4
In de 2024 beelden is te zien hoe er structureel met eenden wordt gegooid en gepropt en hoe individuele eenden beklemd raken, worden geslagen en geschopt. De toegepaste vangmethode is aan de nek, vlak onder de kop.
In de ‘Handling of Animals guidance Note’ van de RDS staat geschreven:
“Never lift, suspend, or carry bird by the neck unless the breast is also fully supported.”
“Ducks should be handled by placing one hand on each side of the body, over the wings, and lifting the bird.”
“Once you have hold of the bird, slide one hand under the body and firmly clench the legs between your outstretched fingers (positioning one or two fingers between the legs) and support the bird’s breast on the palm of the same hand. The wings can then be controlled by your opposite hand or by holding the bird against your body, under your arm.” 5
Daar waar eenden bij de nek worden gegrepen - kort en voorzichtig, voordat ze verplaats worden naar hand en arm - dient dit aan de basis van de nek te zijn (zonder teveel druk uit te oefenen), dus zo ver van de kop verwijderd als mogelijk.
Bij de certificeringseisen van RDS staat bij behandeling en transport onder andere:
” Animals shall be handled humanely; mistreatment of animals is unacceptable.”
” Mistreatment includes rough physical contact such as kicking, striking, throwing or dropping animals, dragging or pulling waterfowl by the feathers, wings, head, neck, tail, or legs.”
Deze voorwaarden vallen onder de noemer ‘critical requirements’. In de gebruikershandleiding van de RDA staat: “If non-conformity to any of the critical requirements is found, the scope certificate shall be immediately suspended or the site removed from the scope certificate and the supply chain shall be informed.”
De eendenindustrie met Tomassen Duck-To als regisseur had nooit gecertificeerd mogen worden en had na de beelden uit 2018 die certificatie meteen moeten verliezen. Animal Rights heeft opnieuw een klacht ingediend bij Control Union met een waslijst aan gebreken die we uit eigen undercoverbeelden, maar ook uit via informatieverzoeken verkregen NVWA inspecties haalden.
Ook in 2018 diende Animal Rights een klacht in bij certificeerder Control Union. Er volgde een uiterst slap antwoord: “Wij hebben geen aanstelling door de overheid en beschikken niet over de daarbij horende bevoegdheden als bijvoorbeeld opsporing en beslagname. Wij moeten dus, ter bescherming van de betrouwbaarheid van het certificatie mechanisme, in alle gevallen uitgaan van onze eigen bevindingen en daarop en daarop alleen onze conclusies trekken. De door u aangedragen informatie zullen wij beschouwen als aanleiding tot nader onderzoek.” We hoorden vanzelfsprekend nooit meer iets van hen; zo serieus neemt Control Union haar certificering.
Daar zullen we deze keer geen genoegen mee nemen. Animal Rights gaat met haar advocaten onderzoeken hoe een keurmerk en haar certificeerder die de consument misleiden, aangepakt kunnen worden.
Control Union voert wereldwijd de controles uit voor een breed scala aan keurmerken, waaronder het Beter Leven Keurmerk, Marine Stewardship Council (MSC), Forest Stewardship Council (FSC) en On the way to PlanetProof.
Het moge duidelijk zijn dat als de eendendonsindustrie ondanks de vele misstanden en mishandelingen gewoon gecertificeerd wordt als ethisch en duurzaam, ook (de controle op) de duurzaamheid van andere keurmerken gewantrouwd dient te worden. Door de eendendonsindustrie te certificeren, ondergraaft Control Union het vertrouwen in alle keurmerken in haar portefeuille.