Main content

Inhoud

HOE GAAT HET NU MET TYR & KAMAN?

Nieuws: 24 januari 2024
Dier­proeven

In 2016 mochten de laatste twee resusapen van de Radboud Universiteit eindelijk met pensioen. De toen zeven en elf jaar oude mannetjes Tyr en Kaman waren de allerlaatste apen die op de Nijmeegse Universiteit werden gebruikt voor dierproeven. Inmiddels wonen ze al ruim zeven jaar bij Stichting AAP. Animal Rights zocht ze op.

Ondanks dat de apen nu een fijne opvang hebben gevonden en het leven als proefdier permanent achter zich hebben gelaten, blijft het schrijnend dat veel apen hun traumatische verleden met zich meedragen. "Zelfdestructieve gedragingen, zoals zelfmutilatie, zijn het gevolg van traumatische ervaringen uit hun verleden”, aldus Animal Rights directeur Susan Hartland. Zo likt Tyr regelmatig aan de muur. Dit is een gedraging die waarschijnlijk voortkomt uit jarenlange waterrestricties. Gelukkig worden ze goed verzorgd bij Stichting AAP en hebben ze inmiddels hun draai gevonden.

RADBOUD UNIVERSITEIT

Veertig jaar lang voerde de Radboud Universiteit gruwelijke dierproeven uit op apen. Vanaf het moment dat Animal Rights (als ADC) in 2010 voor het eerst bij de Radboud langs ging, begon een campagne om de Radboud te motiveren te stoppen met deze proeven. In 2016 was het eindelijk zover, er waren nog maar twee apen over. Animal Rights overhandigde de Universiteit een laatste petitie om de laatste twee apen een dierwaardig pensioen te geven. Hiervoor werden ruim 27.000 handtekeningen opgehaald en volgde een positief gesprek met de universiteit. Eind 2016 heeft men de apen vrijwillig afgestaan aan Stichting AAP. Dit betekende eindelijk een einde aan dierproeven op apen bij de Nijmeegse Universiteit.

DIERPROEVEN OP APEN

Mooi voor Tyr & Kaman, maar helaas worden er op andere locaties in Nederland nog steeds proeven op apen gedaan. Het gaat vaak om hersenonderzoek, virologische experimenten en het testen van medicijnen. Deze proeven zijn niet alleen onethisch maar gaan ook gepaard met ontzettend veel dierenleed. De apen worden vaak gefixeerd op stoelen om taken uit te voeren, krijgen elektrodes in hun hersenen geïmplanteerd of er worden klinische symptomen van MS opgewekt. Daarnaast is waterrestrictie een veelgebruikte methode om apen te dwingen taken uit te voeren. Hierbij krijgen de apen nauwelijks wat te drinken en worden ze tijdens de experimenten met een druppel water of sap beloond wanneer zij een handeling goed verrichten.

TYR & KAMAN

Met de twee resusapen gaat het gelukkig inmiddels relatief goed. Sinds 2020 woont Kaman met Anuj en momenteel wordt Tyr aan 2 anderen, Currito en Pepin, voorgesteld. Het koppelen van apen is een lang proces waarbij veel geduld vereist is. De apen zijn door hun verleden vaak beperkt gesocialiseerd en zijn soms vergeten hoe ze aap moeten zijn, of hebben dit zelfs nooit geleerd.

Gelukkig heeft Stichting AAP veel ervaring op dit gebied. De verzorgers kennen de dieren bij naam en geven hun hart en ziel om de vaak getraumatiseerde apen het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Het doel is altijd om zo snel mogelijk een nieuw thuis voor de dieren te vinden maar vanwege hun traumatische verleden is dit niet altijd mogelijk.

LADIES MAN

Tyr & Kaman hebben hun draai bij Stichting AAP inmiddels wel gevonden. Zo reageren ze bijvoorbeeld goed op verrijking, maar ook op andere apen. Esther van Stichting AAP vertelt enthousiast hoe Kaman een echte "ladiesman" is. Het liefst spendeert hij zijn dagen met het groomen van de vrouwelijke Berbermakaken. Tyr daarentegen blijkt met name geïnteresseerd in voedsel. Zolang er eten in de buurt is, is hij tevreden, vertelt ze.

Hun verleden is niet alleen mentaal maar ook fysiek altijd bij hen. Zo was Kaman direct te herkennen aan zijn “tattoo”. De Radboud Universiteit tatoeëerde de apen om ze te kunnen herkennen. Ondanks dat de tattoo al zeven jaar niet is vernieuwd en verzorgers hebben geprobeerd om haargroei te induceren, is deze nog steeds duidelijk zichtbaar.

Animal Rights

Ondanks dat Tyr en Kaman de rest van hun leven nu mogen doorbrengen in een fijne opvang, worden er nog steeds op meerdere locaties in Nederland en België, zoals bij het BPRC, het Nederlands Herseninstituut en de KU Leuven, afschuwelijke experimenten op apen uitgevoerd. In Tilburg zit zelfs een van de grootste apenhandelaren van Europa, Hartelust, die apen verkoopt aan dierproefcentra. Daarom blijft Animal Rights zich onvermoeid inzetten voor een wereld zonder proefdieren.