Inhoud
Schokkende beelden tonen varkens transportongeluk Ruiselede
Op woensdag 3 mei 2023 kantelde rond 10u een vrachtwagen in de Abeelstraat in Ruiselede. Zo’n 150 varkens van 6 maanden oud zaten op elkaar gepropt tijdens een rit die heel waarschijnlijk zou eindigen in het slachthuis. Tientallen dieren overleefden de klap niet. De brandweer kwam ter plaatse om de dieren een voor een uit de vrachtwagen te takelen. De overlevende werden overgeladen naar een andere vrachtwagen om vroeg of laat gedood te worden. Animal Rights ging ter plaatse en kon beelden maken van de slachtoffers die omkwamen bij het zoveelste transportongeluk.
Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “De paniek bij de dieren moet enorm geweest zijn. De overlevende dieren zagen hun familieleden voor hun ogen sterven. Het meest droeve is misschien nog dat alle dieren in deze vrachtwagen al ten dode waren opgeschreven vanaf het moment dat ze geboren werden in de vleesindustrie.”
Het meest droeve is misschien nog dat alle dieren in deze vrachtwagen al ten dode waren opgeschreven vanaf het moment dat ze geboren werden in de vleesindustrie
Rendac
Animal Rights ging ter plaatse en kon vaststellen dat tientallen dieren de klap niet overleefden. De overleden dieren lagen onder een zeil in het veld langs de gracht waar het dodelijke ongeval gebeurde. Op de Animal Rights beelden is te zien hoe Rendac de kadavers oplaadt om ze mee te nemen voor vernietiging. Sommige lichamen hebben schrammen en we zien een varken met een bebloede snuit.
Dieren in de vleesindustrie worden als goederen behandeld, zelfs wanneer ze sterven is er geen enkele waardigheid en worden hun lichamen als afval in containers gekieperd om mee te nemen voor destructie.
Redding bestaat niet in de vee-industrie
Voor dieren die een transport ongeluk overleven is er zelden of nooit genade. Ze werden dan ook niet 'gered' na het ongeval, maar op een volgende vrachtwagen geladen voor een troosteloos leven in een stal of op weg naar een gewelddadige dood in het slachthuis.
Van Campenhout: “Dit is het ware gezicht van de veeteelt: Er is geen greintje compassie voor de dieren, op geen enkel moment in hun bestaan, zelfs niet wanneer ze een vreselijk ongeluk overleven.”
Overheden houden geen cijfers bij
De Nederlandse en Belgische overheid houden geen cijfers bij van het aantal dieren dat omkomt bij transportongelukken. Animal Rights heeft zelf een lijst met alle ongelukken gepubliceerd die in de laatste jaren in de media verschenen.
Animal Rights
Animal Rights ziet de transportongelukken, net als bijvoorbeeld de slachthuismishandelingen of de stalbranden, als bewijs dat de hele keten van de vlees-industrie door en door immoreel is. De dieren in de vee-industrie lijden van geboorte tot vreselijke dood.
Toekomst zonder dierenleed
Het is voor de dieren, maar ook voor het klimaat, de natuur, het milieu en de volksgezondheid, noodzakelijk dat er volop ingezet wordt op een eiwittransitie van vlees, zuivel en eieren naar plantaardige voeding. Want een toekomst zonder dierenleed begint op ons bord, door te kiezen voor heerlijke, plantaardige alternatieven.