Inhoud
KNAW blind voor het leed van proefapen
Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat het Nederlandse Herseninstituut, verbonden aan het KNAW, de komende 5 jaar lang weerzinwekkende dierproven gaat uitvoeren. Op 18 mei 2022 werd er een toelating gepubliceerd voor nieuwe hersenexperimenten op 10 resusapen.1 De dieren ondergaan meerdere operaties, moeten zware gedragstrainingen ondergaan en worden bewust dorstig gehouden, zodat ze ‘meewerken’ aan de experimenten.
Jen Hochmuth, Animal Rights: "Het uitvoeren van dierproeven gaat onherroepelijk gepaard met dierenleed. We blijven aandringen om de hersenexperimenten op apen zo snel mogelijk te beëindigen. Waar een wil is, is een weg. Het kan en moet anders!”
Zware operaties
Het Herseninstituut voert al meer dan twintig jaar proeven uit op apen. Opnieuw zullen deze apen implantaten in de hersenen krijgen en opnieuw worden ze uren per dag vastgemaakt in een primatenstoel om taken uit te voeren.
“Deze 'standaardprocedure' bezorgd de apen veel leed en de gecementeerde fixatie-staafjes op hun hoofd kunnen zelf levensbedreigende ontstekingen veroorzaken”, zegt Hochmuth.
Altijd dorst
Om de apen te motiveren voor het uitvoeren van de gedragstaken is de toegang tot drinkwater beperkt en kunnen de dieren na het uitvoeren van de taken pas water krijgen. Aan het einde van de dag zullen de dieren altijd voldoende water hebben gekregen. Volgens de onderzoekers is het hierdoor bijkomende veroorzaakt ongerief enkel licht.
"Het onthouden van een fundamentele basisbehoefte zoals water drinken is bijkomende dierenmishandeling", voegt Hochmuth toe.
Voor de wetenschappers zijn de elektroden die ze in de aapjes plaatsen waardevoller dan het leven van die dieren zelf.
Gedood of herbruikt
Na afloop van de experimenten worden de dieren gedood om de hersenen te kunnen onderzoeken onder de microscoop. Indien implantaten nog functioneren aan het eind van de vergunning, is het mogelijk dat een aanvraag wordt ingediend om de apen verder te testen onder een opeenvolgende vergunning.
Stop apenexperimenten!
Het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam huisvest 16 resusapen, die vooral worden ingezet voor fundamenteel onderzoek en het testen van experimentele therapieën, zoals stimulatie van de hersenschors bij blindheid. Het doel is om een visuele hersenprothese bij resusapen te ontwikkelen met als uiteindelijk doel om een beperkte vorm van herstel van het zien bij blinden mogelijk te maken.
In februari heeft Animal Rights over gelijkaardige apenexperimenten bericht en in maart voerden we actie bij het KNAW om de vrijlating van de apen te eisen. Animal Rights wil dat alle apenexperimenten stoppen. Het Nederlands Herseninstituut toont zelf aan dat alternatieven mogelijk zijn: er worden immers ook, succesvolle, experimenten uitgevoerd op menselijke vrijwilligers.1
Investeer in proefdiervrije initiatieven
Volgens het NCAD adviescomité is jaarlijks 15 miljoen euro nodig om proefdiervrije initiatieven te versnellen.1 Maar dat geld is bij lange na niet beschikbaar. "Wij verbazen ons er ook over dat dat niet is toegezegd", zegt voorzitter Henk Smid. "We praten al jaren over de transitie naar proefdiervrij, maar dat hangt af van de middelen die beschikbaar worden gesteld om nieuw wetenschappelijk onderzoek te doen."
Animal Rights roept op om eindelijk werk te maken van het vervangen van dierproeven. Maak gebruik van de al bestaande alternatieve methoden en investeer flink in de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije methoden!
De dieren hebben jouw stem nodig!
Teken NU het Europees burgerinitiatief voor een concreet plan voor de transitie naar dierproefvrije wetenschap.
Lees hier waarom het zo belangrijk is dat jij dit burgerinitiatief tekent.