Main content

Inhoud

Absurd: Proefdieren worden gedood om te bewijzen dat sport gezond is

Nieuws: 29 juli 2021
Dier­proeven

De Ethische Commissie in België heeft opnieuw een discutabel experiment goedgekeurd: 375 ratten worden vetgemest zodat ze suikerziekte en hartspierziektes ontwikkelen. Vervolgens worden ze wekenlang op een loopband uitgeput. Waarom? Om te onderzoeken of sport de ontwikkeling van hartspierziektes kan voorkomen in ratten met Diabetes type 2.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Dit nutteloze en wrede experiment had nooit goedgekeurd mogen worden. Zulke dierproeven hoeven dan ook niet vervangen te worden. Ze moeten gewoon verboden worden!”

EERST VETGEMEST DAN OP HET LOOPBAND

375 ratten worden gedurende 18 weken vetgemest om zo het Westers dieet bij de mens na te bootsen.1 Dit dieet leidt tot overgewicht, suikerziekte en uiteindelijk hartfalen in de ratten. Enkele diergroepen moeten 5 dagen per week ‘sporten’ met matige en hoge intensiteit op een loopband. Alle dieren worden verdoofd om metingen van de hartfunctie uit te voeren, het suikergehalte in het bloed te meten en bloed af te nemen, wat leidt tot bijkomende stress en ongemak.

Er wordt verwacht dat de dieren gewicht kunnen verliezen door stress en de intensieve beweging op de loopband. Daarbovenop wordt verwacht dat er wonden kunnen ontstaan aan de poten en staart door het lopen op de loopband. De ratten worden aan het einde van de studie geëuthanaseerd. Zo kan het hart van het dier ontleed worden en de onderliggende mechanismen (in de ziekte en de invloed van het sporten daarop) onderzocht worden.

NUTTELOOS DOEL

De onderzoekers beweren dat de resultaten van deze dierproeven kunnen bijdragen tot de toepassing van sport als preventiestrategie in patiënten met hartspierziekte veroorzaakt door suikerziekte type 2.

Jen Hochmuth: “Er is al voldoende data verzameld bij de mens die aantoont dat regelmatig bewegen onmisbaar is voor de behandeling van diabetes. Er moeten heus geen ratten in wrede dierproeven gepijnigd en gedood worden om aan te tonen wat iedereen al weet.” 1

Full size
Deurhanger- en sticker met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven'

GOEDE DOELEN GAAN DE FOUT IN MET DIERPROEVEN

Of deze dierproef medegefinancierd wordt door de Diabetes Liga is onbekend. Het gezondheidsfonds publiceert immers niet op haar website welk onderzoek het betaalt met geld van donateurs. Net als vele andere goede doelen lopen ze er niet mee te koop wanneer zij dierproeven steunen.

Daarom heeft Animal Rights een rode lijst gepubliceerd van gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie heeft een deurhanger- en sticker met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' uitgebracht die je kunt bestellen in de webshop.

DIABETES TYPE 2 VOORKOMEN MET EEN PLANTAARDIG DIEET

Een strikt gezond plantaardig dieet verlaagt de kans op suikerziekte met 23 procent.1 Die claim legt het gerenommeerde Harvard T.H. Chan School of Public Health neer na een uitgebreide meta-analyse van een negental onderzoeken waaraan niet minder dan 307.099 personen hebben deelgenomen, onder wie 23.544 participanten met type 2 diabetes. De hoofdonderzoeker adviseert daarom plantaardig te eten.

Er worden betere glucosewaarden gemeten bij mensen die een plantaardig dieet volgen dan bij andere populaire diëten zoals een koolhydraatarm dieet.2 Ook komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat vegetariërs en veganisten half zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen dan mensen die vlees eten.

Lees ook: Sporten op een plantaardig dieet

HOE KON DEZE DIERPROEF GOEDGEKEURD WORDEN?

Volgens Animal Rights is het niet verwonderlijk dat bijna alle dierproeven worden goedgekeurd, aangezien de ethische commissie hoofdzakelijk bestaat uit mensen die zelf ook dierproeven uitvoeren. Er is geen enkele inspraak van dierenbelangenorganisaties bij dierproefaanvragen. Het systeem is zo opgesteld dat een echte ethische afweging waar ook het belang van de betrokken dieren wordt meegewogen, uitblijft.

Volgens Animal Rights is de snelste manier om dierproeven flink terug te dringen de samenstelling van de verantwoordelijke ethische commissies te veranderen. Animal Rights roept regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. We hebben genoeg van lege beloftes en loze woorden. We willen echte vooruitgang zien!

Teken onze petitie

Petitie - stop dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer