Inhoud
In actie in de Hoeksche Waard: jachtpartijen stilgelegd!
Na meerdere maanden mogen ook de hunt saboteurs van Animal Rights eindelijk weer in groepen op pad. Afgelopen zaterdag demonstreerden de activisten in het jachthart van Zuid-Holland: de Hoeksche Waard. Drie jachtpartijen werden vroegtijdig gestaakt. Coördinator Jeffrey Wijling: “Het is prachtig om te zien hoe we groepen ganzen met onze toeters af kunnen laten buigen, zodat ze buiten het schootsveld van de jagers komen en veilig overvliegen.”
Lees hier meer over de hunt saboteurs van Animal Rights.
Ook nu bleek weer dat aangeschoten dieren niet terug werden gevonden tussen het graan.
HUNT SABOTEURS VAN ANIMAL RIGHTS
Gewapend met toeters en videocamera’s verzamelen de hunt saboteurs vroeg in de ochtend in de Hoeksche Waard. In verschillende groepen gaan ze op pad om jagers te spotten. Zodra deze zijn gevonden komen de toeters en videocamera’s tevoorschijn. Vanaf de openbare weg worden mogelijke slachtoffers met harde geluiden gewaarschuwd voor het dreigende gevaar, maar vaak is dit niet eens nodig.
Jagers zoeken aangeschoten ganzen.
Wijling: “Jachtliefhebbers stellen het niet op prijs als er een camera op hen wordt gericht. Controle op de jacht is er amper, zo zijn we nog nooit een BOA tegengekomen en hebben we al meerdere jachtmisstanden vastgelegd. Ook nu bleek weer dat aangeschoten dieren niet terug werden gevonden tussen het graan.”
Dit is een gebed zonder eind.
GANZENBELEID NEDERLAND FAALT
Ganzen zijn de meest doodgeschoten vogels van Nederland. Hoewel gaat om veelal beschermde dieren, worden jaarlijks in Nederland bijna 400.000 ganzen geschoten om overlast en schade te beperken. Toch neemt de getaxeerde landbouwschade niet af, maar toe.1 Jessica Smit, campagneleider Ban de Jacht: “Jaarlijks worden er honderdduizenden ganzen afschoten en tienduizenden vergast. Er wordt ontzettend veel individueel leed veroorzaakt, maar de mogelijk problemen die er zijn, worden niet opgelost. Dit is een gebed zonder eind.”
Als er meer ganzen worden afgeschoten leidt dit hooguit tot een lokale afname van de populatie, die vermoedelijk wordt gecompenseerd door meer jongen elders. Extra verjaging of bejaging kan leiden tot een uitgestelde voorjaarstrek, een grotere voedselbehoefte van de ganzen met als gevolg meer (landbouw)schade.1 Animal Rights pleit voor diervriendelijke en niet-dodelijke maatregelen om eventuele overlast te beperken. “Wij produceren in Nederland ideaal ganzenvoedsel, groen en eiwitrijk gras. Zolang er genoeg voedsel is, blijft de populatie toenemen. Alleen een veranderende, minder intensieve landbouw, zoals dat ook voor weidevogels wordt bepleit, biedt echte oplossingen”, zegt Smit tot slot.