Inhoud
Gedaan met dierproeven: proefdiervrije innovatie is de toekomst
Goed nieuws: Het gerenommeerde Karolinska Instituut in Zweden heeft een discussiestuk gepubliceerd over nieuwe methoden zonder dierproeven, dat streeft naar een paradigmaverschuiving waarbij dierproeven niet langer de "gouden standaard" zijn. Het is nog geen plan voor geleidelijke stopzetting, maar een eerste stap om te beseffen dat proefdiervrije methoden de toekomst zijn.
Jen Hochmuth van Animal Rights: "Het proefdier is niet langer de gouden standaard. Hiermee wordt bedoeld dat niet automatisch bij elke wetenschappelijke vraag een dierproef het antwoord is. Toch is er nog veel werk aan de winkel en blijven we opkomen voor de rechten van alle proefdieren.”
Erkenning van proefdiervrije methoden
Het Karolinska Instituut is een van de grootste en meest gerespecteerde medische universiteiten en bepaalt jaarlijks de winnaar van de Nobelprijs voor geneeskunde of fysiologie. "In een publicatie van het Karolinska Instituut wordt nog niet gesproken over een einde aan dierproeven, maar er is een belangrijke eerste stap gezet, namelijk de erkenning dat de toekomst toebehoort aan proefdiervrije methoden," verklaart Dr. med. dierenarts Corina Gericke, vice-voorzitter van Artsen tegen Dierproeven.1 Er wordt dus een ‘aanerkening’ in plaats van een ‘vervanging’ geëist, dus invoering van proefdiervrije procedures in plaats van een 1-op-1 vervanging van dierproeven.
Ook het woord "alternatieven" wordt niet gekozen, maar er wordt gesproken over "nieuwe methoden". Deze zijn niet louter een substituut of een alternatief, aangezien zij veel meer mogelijkheden bieden dan dierproeven. De auteurs zijn ervan overtuigd dat de nieuwe technieken grote mogelijkheden bieden voor de wetenschap, het menselijk milieu en de volksgezondheid, alsmede voor de innovatiekracht van de industrie.
Dierproeven niet langer de gouden standaard
In het 114 bladzijden tellende document werden verschillende belanghebbenden uit de onderzoekswereld, de overheid, de politiek en het bedrijfsleven (L'Oréal en AstraZeneca) geïnterviewd. Velen trekken dierproeven in twijfel als de "gouden standaard". Muizen werden genezen, maar de overdracht op mensen werkte vaak niet. Onderzoek heeft meer menselijke relevantie nodig.
De Zweedse regering heeft al in december 2020 een routekaart voor onderzoek in de komende vier jaar gepresenteerd. Daarin stond: "Zweden kan een wereldleider worden op het gebied van alternatieve methoden, wat kan bijdragen tot nieuwe banen en nieuwe bedrijven. Er is grote vraag naar snellere, goedkopere en veiligere testmethoden. " Hiermee sluit Zweden zich aan bij de lijst van landen die stappen zetten om dierproeven uit te faseren: Nederland, de VS, Groot-Brittannië en Noorwegen.
Transitie Proefdiervrije Innovatie
Steeds meer belanghebbenden zetten hun vraagtekens bij nut en noodzaak van de inzet van proefdieren voor de medische wetenschap, zegt de Universiteit Utrecht, die vorige week over dit onderwerp een debat organiseerde.1 De organisatie Transitie Proefdiervrije Innovatie Utrecht hoopt dat er ooit een dag komt dat deze dieren niet meer gebruikt hoeven worden voor experimenten.
Volgens Monique Janssens van de organisatie zijn er inmiddels veel alternatieven: ''Bijvoorbeeld een klompje cellen in een schaaltje, met technologische toepassingen, dan verbind je er elektronica aan en dan kun je allerlei metingen doen."2
ANIMAL FREE SCIENCE: BETERE WETENSCHAP ZONDER DIERPROEVEN
Het doel van Animal Rights is om een einde te maken aan alle dierproeven en in te zetten op humane en dierproefvrije wetenschap die een directe toepassing op de mens hebben. We zijn van mening dat we we niet alleen proefdierleed kunnen besparen maar ook mensenlevens redden, als we volop inzetten op onderzoek zonder dierproeven.
Daarom zijn we een nieuwe campagne gestart: Animal Free Science. Hiermee willen we inspelen op dierproefvrije innovatie en de maatschappij, politici en wetenschappers sensibiliseren. Met deze positieve campagne willen we verandering stimuleren in België en Europa.