Main content

Inhoud

Wilde dieren EHBO

Nieuws: 10 juni 2024
Jacht

Wilde dieren hebben het niet altijd makkelijk. Ze raken gewond, komen in moeilijkheden terecht of jonge dieren raken hun ouders kwijt. Animal Rights geeft in deze wildlife EHBO tips voor wilde dieren in nood.

Lees ook: World Wildlife Day: Help wilde dieren!

Wildlife hospitaal

Vlaanderen kent verschillende Vogelopvangcentra voor vogels en wilde dieren (VOC’s). Als je een verzwakt dier vindt, neem je meteen contact op met het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor vogels en wilde dieren en breng je het hulpbehoevende dier zo snel mogelijk naar het opvangcentrum voor medische zorgen. Probeer de dieren altijd zelf te brengen, want de vrijwilligers in het hospitaal zijn druk bezig met levens te redden van noodlijdende dieren.

De hele lijst van VOC's in Vlaanderen kan hier teruggevonden worden.

In Nederland contacteer je de Dierenambulance als je een wild dier in nood gevonden hebt. De hele lijst van vogelopvangcentra in Nederland kan je hier vinden.

VOGELS

Vogels die niet kunnen vliegen, afhangende vleugels hebben of niet meer op de poten kunnen staan hebben dringend medische bijstand nodig. Ook vogels die aangevallen werden door een hond of kat moeten verzorging krijgen, ook al zie je geen wonden. Breng aangevallen vogels altijd naar het opvangcentrum voor verzorging.

Vogels die tegen een raam vliegen kan je helpen door hen op te rapen en in een kartonnen doos op een donkere en rustige plek zoals een garage of tuinhuis te zetten. Zo bescherm je hen tegen roofdieren terwijl ze weer op krachten komen. De meeste vogels zijn er na een paar uur rusten weer helemaal bovenop. Open dan de doos buiten bij daglicht om de vogel weer vrij te laten. Als de vogel niet weg vliegt, breng je hem of haar naar het wildlife hospitaal.

De Vogelbescherming maakte dit handige schema voor wanneer je nestjongen in nood vindt:
Let er zeker op dat de ouders het jong komen voederen wanneer je een zelfgemaakt nest met kuiken in de omgeving plaatst waar je het vogeltje vond. Komen de ouders niet terug, breng het vogeltje dan meteen naar een VOC voor professionele verzorging.

REEËN & HAZEN

Het is heel belangrijk om honden aan de leiband te houden en dit wordt nog belangrijker in het broedseizoen. Jonge haasjes en reeën worden overdag alleen gelaten door de moeder om hen te beschermen tegen roofdieren. De dieren lijken achtergelaten, maar dat is niet zo.

Laat jonge haasjes of reejongen dus altijd waar ze zijn en raak deze bijzonder stressgevoelige dieren vooral niet aan. De geur die je achterlaat zal de moederdieren afschrikken waardoor ze haar jongen niet meer zal grootbrengen. Ook de geur van een hond die de jongen vindt zal de moeder afschrikken.

Ga gewonde reeën nooit zelf achterna jagen in een poging om hen te vangen en bel altijd een VOC. Zij zullen ter plaatse komen met een gespecialiseerd vangteam en de ree vanop afstand verdoven om hem of haar mee te nemen voor verzorging. Reeën zijn bijzonder stressgevoelig en overleven een vangactie zonder verdoving vaak niet: ze rennen zich in paniek te pletter tegen afsluitingen, muren of in het verkeer met alle gevolgen van dien.

EGELS

Slapende egels op een nest kan je bedekken met droge bladeren en hen vooral rust en ruimte geven. Als je een half slapende egel langs de weg of in het midden van de tuin vindt, heeft het dier hulp nodig.

Egels zijn nachtdieren en zullen overdag slapen. Wanneer een egel overdag rondloopt, is er iets niet pluis en breng je het dier zo snel mogelijk naar een VOC.

Jonge egels hebben intensieve zorgen van de moederegel nodig. Wanneer de moeder meer dan een uur wegblijft, moeten de jongen voor verzorging naar het dichtstbijzijnde wildlife hospitaal gebracht worden. Anders dreigen ze al snel te sterven.

Egels zullen zich altijd oprollen bij gevaar. Doen ze dit niet, betekent het dat er iets mis is en het dier medische verzorging nodig heeft.

Onder de egels doet sinds 2019 een mysterieuze infectieziekte de ronde. De egels krijgen daardoor zware en etterende wonde. Draag daarom altijd handschoenen wanneer je een gewonde of verzwakte egel in een doos zet om naar het opvangcentrum te brengen. Je kan in de plaats van handschoenen ook een handdoek gebruiken, dat helpt ook tegen de stekels of een beet.

ROOFVOGELS

Als je een gewonde roofvogel tegenkomt, probeer deze dan nooit met blote handen te vangen. Hun klauwen zijn gemaakt om prooidieren te doden en kunnen je heel erg verwonden. Neem altijd een dik deken of hele dikke handdoek, gooi dat over de roofvogel en plaats het dier in een kartonnen doos met luchtgaten. Breng de roofvogel zo snel mogelijk naar het dichstbijzijnde wildlife hospitaal.

Gouden tips

  • Breng verzwakte, gewonde of zieke dieren altijd zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde wildlife hospitaal, elke seconde telt voor het leven van het dier.
  • Draag altijd handschoenen of gebruik een handdoek als je een verzwakt of ziek wild dier opneemt
  • Probeer nooit zelf dieren te voederen of te verzorgen, maar laat dit over aan professionals
  • Geef nooit eten of drinken aan de verzwakte dieren tijdens het transport. De dieren zullen in het hospitaal een medische check-up en de aangepaste voeding krijgen
  • Gebruik voor transport altijd een kartonnen doos met luchtgaten
  • Bel naar een VOC voor advies wanneer je twijfelt of een dier hulp nodig heeft

  • Let op als je reigers of ooievaars en futen in nood veilig probeert te vangen: ze zullen met hun lange snavel naar je ogen proberen te pikken
  • Let op met zwanen: Zwanen zullen zich met hun krachtige vleugels verdedigen, daarbij kan je een armbreuk oplopen