Inhoud
Longfonds financiert nog steeds dierproeven
Van 11 t/m 16 mei is de collecte van het Longfonds. Door het coronavirus kunnen de meer dan 30.000 collectanten van het Longfonds niet met de collectebus langs de deuren gaan. Daarom collecteren ze dit jaar online. Volgens Animal Rights is het problematisch dat de collectant en donateur niet op de hoogte zijn van de dierproeven die mede gefinancierd worden. Er staan weer meerdere dierproevenstudies gepland die betaald worden met donateursgeld vanuit het Longfonds. Het dierenleed dat er mee gepaard gaat, blijft voor het grote publiek onzichtbaar.
We willen dat gezondheidsfondsen stoppen met het financieren van dierproeven en volop inzetten op dierproefvrij onderzoek.
Misbruik van de coronacrisis
Het Longfonds weet maar al te goed hoe ze een emotioneel beroep kunnen doen op potentiële donateurs. Met de slogan “Corona beneemt ons de adem” probeert het Longfonds mensen te doen geloven dat ze met een donatie een bijdrage leveren aan coronaonderzoek. Voor alle duidelijkheid: donaties aan het Longfonds gaan niet naar onderzoek naar een vaccin of behandeling tegen corona.
Het wordt potentiële donateurs bewust verzwegen dat een overgroot deel van het onderzoek gefinancierd door het Longfonds met proefdieren gebeurt.
Met Animal Rights willen we dat gezondheidsfondsen stoppen met het financieren van dierproeven en volop inzetten op dierproefvrij onderzoek.
Nieuwe dierproeven met geld van het Longfonds
Het Longfonds werd opgericht in 1959 en is één van de grootste gezondheidsfondsen van Nederland. In 2017 investeerde het Longfonds maar liefst 7.208.015 euro in wetenschappelijk onderzoek. 1 Een deel van het geld is gegaan naar dierproefnemers verbonden aan de Erasmus Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, het AMC en het LUMC. 2 3 4 5678910
Eerder onthulde Animal Rights dat onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen verwerpelijke dierproeven doen: jonge muizen worden aan een sigarettenrookmachine gezet. Het experiment heeft als doel om rokerslongen op te wekken bij proefdieren. Deze langlopende studies zijn betaald door het Longfonds.
Lijst met foute doelen
Animal Rights publiceert een rode lijst van Nederlandse en Belgische gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie heeft deurstickers met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' en een deurhanger uitgebracht die je kunt bestellen in de webshop.
We geven met de lijst en de deursticker donateurs een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden.
Animal Rights is blij met de gezondheidsdoelen zoals de Brandwondenstichting en het Nationaal MS Fonds die kiezen voor dierproefvrij onderzoek. Bekijk de groene lijst hier.