Inhoud
Nieuwe undercoverbeelden brengen dierenleed Vache Bleue aan het licht

Nieuw onderzoek van Duitse dierenrechtenorganisatie Soko Tierschutz brengt aan het licht hoe runderen en kalfjes mishandeld worden op een Duits zuivelbedrijf dat levert aan het bekende Belgische merk Vache Bleue.
De melk van deze mishandelde runderen op het zuivelbedrijf Endres in het Duitse Beieren wordt verwerkt door het Belgisch zuivelbedrijf Vache Bleue: een bedrijf dat sinds 1927 gespecialiseerd is in de productie en distributie van diverse kaasproducten. Het bedrijf biedt een uitgebreid assortiment aan, waaronder geraspte kazen, sneetjes, aperitiefkazen en ‘kindvriendelijke kaasproducten’. Daarnaast produceert Vache Bleue ook lactosevrije zuivelproducten onder het merk Dilea Zero Lactose. De zuivelproducten afkomstig van Vache Bleue liggen in de rekken bij onder meer Carrefour, Intermarché, Delhaize, Albert Heijn, Jumbo, Colruyt, SPAR, Okay en ALDI. Animal Rights roept alle betrokken supermarktenketens op om de producten uit de rekken te nemen en eist dat Vache Bleue de banden met het zuivelbedrijf Endres verbreekt.
In het gezicht geschopt en bewerkt met breekmessen
Op de beelden die in 2024 gemaakt werden op het bedrijf Endres in de Duitse Allgäu streek in Beieren zien we de meest weerzinwekkende mishandelingen: Koeien worden door medewerkers op het lichaam en in het gezicht geschopt, runderen worden herhaaldelijk gestoken met breekmessen. Het minste teken van verzet wordt bestraft met pijnlijke elektrische schokken. Tot wel twintig keer schieten duizenden volts door hun lichaam. Dieren die niet meer kunnen staan worden met tractoren voortgesleept en sommigen worden zonder voedsel of water aan hun lot overgelaten. Werknemers mishandelen dieren op brute wijze, slaan koeien met stokken die door de slag in twee breken en ernstige verwondingen worden genegeerd.
Veel arbeiders bij Endres kennen slechts één manier om met dieren om te gaan – geweld. Zelfs de kleinste en meest weerloze dieren worden niet gespaard. Kalfjes worden kort na de geboorte van hun moeders weggerukt, nog voordat ze de moedermelk kunnen drinken die eigenlijk voor hen bedoeld is.
Ook zij worden vervolgens onder pijnlijke omstandigheden meegesleept, geschopt en geslagen. Hun voer wemelt van de maden. Sommige dieren lijken de mishandeling en gevangenschap in de plastic iglo's niet langer te verdragen en wagen een tevergeefse ontsnappingspoging.
Maar voor de dieren in de melkveehouderij is er geen ontsnapping. Velen van hen staan lange, verschrikkelijke transporten te wachten, bijvoorbeeld naar Spanje. Maar zelfs daar eindigt hun lijdensweg niet. Veel van hen zullen uiteindelijk in Noord-Afrika belanden.
Elektroshocks worden op dieren hun gevoelige ruggengraat toegediend, in hun gezicht en zelfs bij dieren die gewoonweg niet meer kunnen staan is er geen genade. En ook hier weer de ellendige pogingen om zieke dieren met shovels en smalle riemen overeind te dwingen. Achter het stuur van de shovel zit onder andere de eigenaar van het bedrijf, Martin Endres, wiens eerste rechtszaak meer dan vijf jaar na de laatste onthullingen nog steeds niet heeft plaatsgevonden.
Dode dieren worden verstopt voor controles
Tegenover de autoriteiten worden de uitzonderlijk hoge sterftecijfers eenvoudigweg verdoezeld: op bevel van de eigenaar worden dode kalveren terug in de plastic iglo’s gelegd en andere dode dieren onder zwarte folie op het terrein verborgen. “Als er een politiecontrole plaatsvindt, tegen niets hen zeggen, anders is er een groot probleem,” horen we een medewerker zeggen in de undercovervideo.

Melk van mishandelde dieren verwerkt door Vache Bleue
De activisten van Soko Tierschutz volgden regelmatig het dagelijkse melktransport. 50.000 liter melk per dag wordt afgenomen en naar Milchwerk Bad Wörishofen vervoerd, een dochteronderneming van Vache Bleue België. Op de beelden zien we ook het logo van Vache Bleue en Dilea Zero Lactose in beeld verschijnen bij de fabriek in Bad Wörishofen .
Op de website van Vache Bleue België lezen we: "Sinds 2019 heeft Vache Bleue een eigen fabriek in Duitsland, waar het zelf kazen produceert. Het Belgische bedrijf verdeelt het kaasmerk Vache Bleue en de lactosevrije zuivelproducten van Dilea Zero Lactose." 1
Wie is Vache Bleue?
Vache Bleue is een Belgisch zuivelbedrijf gevestigd in het in het Waals-Brabantse Lillois-Witterzée, deelgemeente van Braine-l’Alleud. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie en distributie van kaasproducten: geraspte kazen, sneetjes, aperitiefkazen en speelt in op kinderen door ‘kindvriendelijke kaasproducten’ aan te bieden. Op de website noemen ze zichzelf dé Belgische specialist in melkproducten sinds 1927. Ook in Frankrijk en Duitsland heeft Vache Bleue vestigingen.
In 2024 fuseerde Vache Bleue met Flanders Food Productions en werd het deel van de European Dairy Company, een zuivelgroep met een jaarlijkse omzet van bijna 500 miljoen euro die naar minstens 65 landen exporteert, waaronder Frankrijk, Spanje en Senegal.
De producten van Vache Bleue liggen onder meer in de supermarkten van Carrefour, Intermarché, Delhaize, Albert Heijn, Colruyt, Okay, Jumbo en ALDI. Daarnaast levert Vache Bleue ook aan toeleveranciers van de horeca en de zuivelindustrie zoals bijvoorbeeld Milcobel. 1.
“Dieren worden enorm vertroeteld”
Wat op de website van Vache Bleue staat te lezen staat in schril contrast met de undercoverbeelden: “De kazen van onze zuivelfabriek in Duitsland worden gemaakt op basis van alpenmelk. Die is afkomstig uit de Allgäu, een regio in het zuidwesten van Beieren die bekend staat om de hoge kwaliteit van haar melk.
De koeien grazen er in de alpenweiden, waar ze zich voeden met vers gras. Bovendien worden ze enorm vertroeteld, omdat de veehouders strikte regels rond dierenwelzijn moeten naleven.” 1
Een zoveelste marketingtruc van de zuivelindustrie om het dierenleed te verbloemen met loze woorden. Deze dieren worden niet vertroeteld, maar uitgebuit en erna doodgemaakt. Allemaal voor onnodige zuivel.
“Kazen die niets te verbergen hebben”
In het groot op de website van Vache Bleue staat te lezen: “Kazen die niets te verbergen hebben”. 1
Daarnaast lezen we bij de kwaliteitscontrole op de website: “De verwerking van de kaas gebeurt volgens strenge procedures in uiterst hygiënische omstandigheden. Daarnaast wordt de kwaliteit van onze producten voortdurend gecontroleerd door onafhankelijke organisaties.” Om welke onafhankelijke organisaties het gaat, wordt niet gespecificeerd.
Animal Rights: “De vee-industrie neemt het woord ‘transparantie’ maar al te graag in de mond, maar een ieder die een kijkje op de websites van zuivelgiganten neemt ziet al snel dat er van echte openheid geen sprake is en undercoverreportages tonen aan de zuivelindustrie heel wat te verbergen heeft: namelijk het dierenleed dat begint in de stallen en eindigt in het slachthuis.“
Werknemers worden uitgebuit, giftige afvalstoffen illegaal geloosd
Zoals in West-Europa gebruikelijk is, worden arbeidsmigranten ingezet voor het slecht betaalde, vuile werk. Ze komen uit verre landen zoals Turkmenistan, Oezbekistan of Servië. Sommigen van hen zijn afhankelijk van hun baan bij Endres om legaal in Duitsland te mogen blijven, waardoor ze volledig weerloos zijn. Ondertussen strijkt de directie jaarlijks meer dan 100.000 euro aan EU-subsidies op en maakt ze flinke winst.
Ook het milieu moet wijken voor de winstbelangen van de familie Endres. Chemicaliën die worden gebruikt voor de desinfectie van de hoeven, worden door de arbeiders systematisch en in grote hoeveelheden illegaal in de mestput geloosd en komen in de weilanden en bodem terecht. Net als het afvalwater uit de silo’s, dat afgevoerd wordt naar de weilanden.
Endres kwam eerder al in opspraak
Het criminele zuivelbedrijf Endres waar de beelden gemaakt werden kwam in 2019 al in opspraak toen Soko Tierschutz undercover filmde hoe melkkoeien voedsel en water onthouden werden in de ‘ziekenboeg’, ze werden geschopt en gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren. Niet-transportwaardige dieren werden toch trailers in ‘gewerkt’. De beelden spraken ook toen al voor zich. Er werden destijds aanklachten ingediend tegen de bedrijfsleider en diverse medewerkers. Dit zou zou de start van het proces eindelijk plaatsvinden.
Ook toen lagen de kazen gemaakt van de melk van mishandelde melkkoeien in Belgische en Nederlandse supermarkten, destijds onder de naam van het merk Käserei Champignon
Lees hier alles over het onderzoek van 2019.
Animal Rights eist verklaring
Het gigantische zuivelbedrijf Endres werd al in 2019 ontmaskerd als een horror-boerderij. Toch koos Vache Bleue om zaken te doen met deze gekende dierenmishandelaars. Dat zegt iets over het morele kompas bij Vache Bleue.
Op de website van Vache Bleue wordt gesteld dat de kazen worden geproduceerd met 'alpenmelk' van koeien die grazen op alpenweiden en vertroeteld worden volgens strikte dierenwelzijnsregels. Dit beeld staat in schril contrast met de onthullingen van SOKO Tierschutz, waaronder systematische mishandeling van koeien met onder meer het illegaal gebruik van elektroshocks, het mishandelen van runderen met breekmessen en het verbergen van dode dieren om controles te ontwijken. De zaakvoerder van melkveebedrijf Endres maakt zich op beeld ook meermaals schuldig aan dierenmishandelingen en trekt zich duidelijk niets aan van het lot van de dieren.
Animal Rights eist van een verklaring van Vache Bleue over de samenwerking met de voor de autoriteiten gekende dierenmishandelaars van Endres.