Main content

Inhoud

Mars door Leuven voor Wereldproefdierendag

Nieuws: 25 maart 2022
Dier­proeven

Wereldproefdierendag blift nog steeds hard nodig. Wereldwijd worden bijna 200 miljoen proefdieren gepijnigd en gedood1. Dit zijn er bijna 2 keer zo veel dan in 2005. In België gaat het volgens onze schattingen om bijna 1 miljoen proefdieren. Muizen, ratten, hamsters, konijnen, apen, hoden en katten worden gedwongen om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Jen Hochmuth van Animal Rights: "Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jouw moment om een stem te zijn voor de stemlozen.”

Dierproeven zijn geen noodzakelijk kwaad zijn maar pure kwaadaardigheid!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Waarom Leuven?

De KU Leuven is de enige universiteit in België die nog dierproeven op apen uitvoert. Op dit moment zitten meer dan veertig apen in het proefdiercentrum van de KU Leuven.

De dieren hebben het zwaar te verduren. Hersenoperaties, waterrestrictie, stroomstoten en verslaafd gemaakt aan cocaïne. Het gebeurt allemaal in het Belgische apenlaboratorium van de KU Leuven. De apen worden gereduceerd tot een gebruiksvoorwerp. Dit moet stoppen!

Welke dierproeven worden er met apen uitgevoerd?

Aan de KU Leuven wordt experimenteel hersenonderzoek verricht op resusapen. Om hun hersenactiviteit te kunnen meten, worden de proefapen 'gebruiksklaar' gemaakt. Via boorgaten in hun schedel worden elektroden geïmplanteerd in de hersenen

De universiteit voert ondertussen al meer dan 30 jaar akelige en dodelijke experimenten uit met miljoenen euro’s aan subsidies gefinancierd door de belastingbetaler. Dit zijn dierproeven die niet eens wettelijk verplicht zijn en enkel dienen om de nieuwsgierigheid van gevoelloze wetenschappers te stillen.

Full size
Je kan ook de QR code scannen om te tekenen.

Wat willen wij?

Animal Rights is principieel tegenstander van alle dierproeven. Als we geen mensen zonder hun toestemming willen gebruiken als proefobjecten, dan geldt dit universeel voor alle levende wezens. Elk dier is een individu met recht op leven en welzijn, ongeacht het nut of noodzaak voor de mens.

  • We willen dat de miljoenen euro’s subsidie besteed worden aan moderne dierproefvrije technieken en niet aan verouderde dierproeven.

  • Animal Rights eist dan ook dat de overheid het financieren van alle dierproeven stopzet.

  • De apen die nu aan de KU Leuven opgesloten zitten moeten met pensioen: zij verdienen de juiste zorg in een gespecialiseerd opvangcentrum.

Full size
Actiepakket - Mars op wereldproefdierendag te koop in onze webshop

Programma

  • Vanaf 13:00 verzamelen de deelnemers op het Martelarenplein in Leuven

  • Animal Rights een infostand met merchandise en informatie op de Martelarenplein.

  • Om 13:30 vertrekt de mars vanaf door de binnenstad van Leuven.

  • De actie eindigt rond 16u terug op het Martelarenplein.

Wat kan jij doen?

Wil je ook dat er een einde komt aan het leed van miljoenen proefdieren?