Main content

Inhoud

Illegale lokvallen voor apen op Mauritius voor de proefdierindustrie

Nieuws: 12 augustus 2021
Dier­proeven

Een aap die werd gevonden en vrijgelaten uit een illegale lokval, heeft Mauritius opnieuw in de schijnwerpers gezet. Wij zijn dankbaar aan Kristina, een inwoonster van Mauritius, die het bange dier uit zijn gevangenschap heeft gered en de veilige terugkeer naar de sociale groep mogelijk heeft gemaakt. Jen Hochmuth: “Het gebruik van deze lokvallen is niet alleen illegaal maar ook uiterst wreed voor de dieren. Wilde apen worden uit hun natuurlijke habitat en uit hun familiegroepen weggetrokken om in proefdierlabo’s overal ter wereld verder gemarteld te worden. Dit moet stoppen!”

Illegale lokvallen met rietsuiker om wilde apen te vangen

De bevrijding van een gevangen aap brengt de ernstige situatie van langstaartmakaken op Mauritius opnieuw onder de aandacht. De Weekendkrant in Mauritius berichtte over de vondst van illegale lokvallen met stukjes rietsuiker en de vrijlating van een wilde aap door een bewoner. We vermoeden dat deze vallen door apenhandelaars voor dierproeven gebruikt zijn. 1

Tot nu toe ontkennen deze schimmige bedrijven alle verantwoordelijkheid en proberen ze te schuld in de schoenen van stropers te schuiven. Nochtans werd Biosphere Trading, het bedrijf dat onlangs toestemming heeft gekregen om opnieuw apen uit het wild te vangen voor dierproeven eerder al geciteerd in de media. Het bedrijf pronkte er toen mee dat het vallen zou leveren aan boeren en hun pachters als onderdeel van een soort van gemeenschappelijk project.

Duizenden apen worden geëxporteerd als laboratoriumgereedschap

Animal Rights is deel van een coalitie van dierengroepen in Europa en Mauritius (Action for Primates, One Voice, Progress Science Mauritius), die een internationale campagne leidt om zich te verzetten tegen de uitbreiding en de vangst van wilde apen voor dierproeven. Action for Primates, One Voice, Progress Science Mauritius en Animals Rights werden in het artikel ook genoemd in verband met onze kritiek op het recente besluit van de regering van Mauritius om toe te staan dat Biosphere Trading 1000 wilde apen met vallen vangt om zijn fokinstallatie uit te breiden.

Mauritius is een van de grootste exporteurs van apen naar de wereldwijde proefdierindustrie en exporteert elk jaar duizenden apen naar Europa en de Verenigde Staten. In 2020 werden 10.827 langstaartmaki's uit het land uitgevoerd, een stijging van 40% (3088 apen) sinds 2019. Het eiland is ook Europa's grootste leverancier van apen voor dierproeven. In 2020 werden 290 apen naar Nederland geëxporteerd (2126 naar Spanje en 1027 naar Frankrijk).

Bezorgdheid of de benarde situatie in het Europees Parlement

In het artikel werd ook verwezen naar de vragen die onlangs door leden van het Europees Parlement in het Europees Parlement zijn gesteld. Tot de leden van het Europees Parlement behoren Manuela Ripa, Guenther Sidl, Marie Toussaint, Anja Hazekamp, Francisco Guerreriro. Martin Buschmann, Eleonora Evi en Raphaël Glucksmann.

Wij roepen de EU op tot actie. Hoe zal de EU ervoor zorgen dat de uit Mauritius ingevoerde primaten werkelijk in gevangenschap worden gefokt of niet afkomstig zijn van boerderijen die betrokken zijn bij de export of het vangen van langstaartmakaken voor fokdoeleinden? Voor ons is er maar een juiste oplossing: stop de handel in proefapen en stop dierproeven op apen.

Lees ook: Kritische vragen aan gemeenteraad over loods vol proefapen

Petitie - stop dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer