Inhoud
Horror-slachthuis Van Drie verschijnt eindelijk voor de rechter
Op dinsdag 7 maart 2023, om 10.30 uur, zittingszaal 7, vond de inleidingszitting plaats voor de correctionele rechtbank van Hasselt in de strafzaak tegen kalver- en runderslachter VanDrie. Het ging om een zogenaamde agendazitting. Dit wil zeggen dat de voorzitter van de rechtbank zou bepalen wanneer de zaak gepleit wordt. In tussentijd worden er conclusies uitgewisseld tussen de verschillende partijen. Iedereen krijgt de kans om dergelijke conclusies neer te leggen: Animal Rights als burgerlijke partij, de beklaagde en tenslotte het Openbaar Ministerie. Animal Rights doet een beroep op advocaat Anthony Godfroid die de opdracht heeft gekregen een morele schadevergoeding te vragen.
De pleitdatum werd vastgelegd op dinsdag 5 september 2023 om 9 uur.
Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “Animal Rights filmde er in 2018 gruwelijke beelden waarin te zien is hoe dieren systematisch mishandeld worden met elektroshocks. Angstige dieren werden nog eens extra gepijnigd tijdens hun laatste levensmomenten. Wij eisen strenge straffen voor het horrorslachthuis en de individuele dierenmishandelaars.”
Lees ook: Animal Rights sleept Hasselts horrorslachthuis Van Drie voor de rechter
Angstige dieren werden nog eens extra gepijnigd tijdens hun laatste levensmomenten. Wij eisen strenge straffen voor het horrorslachthuis en de individuele dierenmishandelaars
Vreselijke mishandelingen
In de zomer van 2018 filmde Animal Rights misselijkmakende, illegale mishandelingen in het Hasseltse slachthuis VanDrie. Zo worden er routinematig elektrische schokken toegediend: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Sommige dieren worden natgespoten. Dit vergroot de intensiteit van de schok. Verder is ook te zien hoe de angstige runderen worden geslagen, aan de staart en de oren worden getrokken en geschopt. Het is duidelijk zichtbaar dat er angst, paniek en stress heerst bij de runderen.
PV van Dierenwelzijn
Het slachthuis, dat de slogan gebruikt “Controlled Quality Veal”, kreeg een PV van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn op 21 december 2018. De directeur van het slachthuis heeft zich ten aanzien van de inspectie vooral verdedigd via zelf genomen beelden. Erg nuttig waren die niet aangezien de camera zodanig gepositioneerd werd dat het drijven en het fixeren van de kalveren niet te zien is. Ook de plaatsing van het verdovingsschot gebeurde buiten het zicht van de camera’s.
De beelden van Animal Rights daarentegen tonen aan dat er kalveren geslagen werden met een stok, geschopt werden en zelfs tot in de ogen geprikt werden. De elektrische prikkelaar werd ook ingezet bij onvolwassen dieren en dit op verschillende gevoelige delen van het lichaam.
Strafbaarheid
Dierenmishandeling wordt in België strafbaar gesteld door onder meer, artikel 1 van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986. Artikel 1 van de ‘Wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren’ zegt: “Niemand mag, uitgezonderd bij overmacht, handelingen plegen die niet door deze wet zijn voorzien en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak een verminking, een letsel, of pijn ondergaat.”
Verder tonen de handelingen in de beelden van Animal Rights ook inbreuken op de bepalingen van de Europese Verordening van 24 september 2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden. In Hoofdstuk 1, punt (2) van deze verordening wordt bijvoorbeeld gesteld: “Bedrijfsexploitanten of bij het doden van dieren betrokken personen dienen de nodige maatregelen te nemen om pijn te vermijden en angst en spanning en lijden tijdens het slacht- of dodingsproces zoveel mogelijk te beperken. Op basis van deze inbreuken op nationale én Europese wetgeving kan het slachthuis veroordeeld worden.
Omdat de feiten plaatsvonden in 2018 is de maximumstraf zes maanden opsluiting in de gevangenis en geldboetes tot 16.000 euro. Mochten de feiten hebben plaatsgevonden na 4 februari 2022 dan bedroeg de maximumstraf 5 jaar opsluiting in de gevangenis.