Main content

Inhoud

Geen overheidssteun voor Belgische vleesindustrie!

Nieuws: 24 november 2020
Slacht

Op 20 november vraagt de Boerenbond om overheidssteun op Vlaams, federaal en Europees niveau voor Belgische veeboeren. 1 De coronacrisis zet al sinds maart van dit jaar het mes op de keel bij varkens- kippen- en melkveehouders. De tweede golf zorgt voor een nog diepere prijsdaling en zorgt ervoor dat de gruwelproducten van de veeboeren bijna niets meer waard zijn. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Het is moreel onaanvaardbaar om een industrie te steunen die ethisch geen enkele grond heeft om te blijven voortbestaan. De enige manier om deze sector te steunen, is door hen uit te kopen en te beëindigen.”

Lees ook: Mes op de keel bij Europese varkensindustrie door corona

Het is moreel onaanvaardbaar om een industrie te steunen die ethisch geen enkele grond heeft om te blijven voortbestaan. De enige manier om deze sector te steunen, is door hen uit te kopen en te beëindigen.

Els Van Campenhout, Animal Rights

ABS vroeg eerder al overheidssteun

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vroeg in mei van dit jaar al steun aan de Belgische overheid, omdat de varkens in de stallen bleven zitten en niet naar het slachthuis konden. Het ABS eiste dat de overheid de dieren zou opkopen, opslagruimte voorzien en het vlees invriezen. Daarnaast wou het ABS ook dat de overheid zou helpen bij het zoeken naar nieuwe afzetkanalen, zodat alle dieren tijdig naar het slachthuis kunnen.

Overvolle varkensstallen

Zonder de afzet blijven de dieren in de stallen zitten. De sector waarschuwde dat dit “problemen zal opleveren op vlak van dierenwelzijn omdat de dieren te weinig plaats hebben”. Dit is een schuilmantel, want de industrie geeft niets om het individuele welzijn van de dieren en denkt alleen maar aan het grote omzetverlies dat ze zullen lijden. Van Campenhout: “Het ABS doet plots alsof ze iets om het leven van voelende, levende individuen geeft. Dieren in de vleesindustrie hebben géén leven. Zij bestaan slechts om uitgebuit te worden en gruwelijk te eindigen als 'product' in een slachthuis of worden als afval weggegooid.”

Dieren in de vleesindustrie hebben géén leven. Zij bestaan slechts om uitgebuit te worden en gruwelijk te eindigen als 'product' in een slachthuis of worden als afval weggegooid

Els Van Campenhout, Animal Rights

1 miljoen euro voor Vlaamse vleesverwerker

Intussen heeft Vlaams minister van Landbouw, Hilde Crevits, extra overheidssteun van 1 miljoen euro toegekend aan varkensvleeswerker Van Bogaert in Temse. 1 Daarmee wil de minister investeren in onder meer zogenaamde ‘duurzame’ manier van vleeswerking. Het woord ‘duurzaam’ in één adem met de vleesindustrie vernoemen, dat is geloven in fabeltjes volgens Animal Rights.

Overheidsgeld om industrie uit te kopen

Animal Rights vindt dat besteding van overheidsgeld dan ook écht duurzaam moet gebeuren. Financiële steun aan de vleesindustrie- die verantwoordelijk is voor dierenleed, klimaatverandering en een gevaar is voor de volksgezondheid - dient dan ook niet te gebeuren om het voortbestaan ervan te garanderen, maar enkel en alleen om deze industrie te beëindigen en uit te kopen met het oog op een transitie naar een plantaardig gevoede samenleving.

TRANSITIE: een wereld zonder dierenleed

Animal Rights pleit voor een volledige transitie naar een plantaardig gevoede samenleving: dat is de enige manier om het dierenleed veroorzaakt door de destructieve en meedogenloze veehouderij een halt toe te roepen.

De veehouderij is een van de grootste misdaden die we ooit gezien hebben in de menselijke geschiedenis: het uitbuiten en vermoorden van miljarden dieren over de hele wereld. De overheden moeten visie en historisch besef tonen. Nu is de tijd om in te zetten op de transitie naar plantaardige eiwitten.

Stop de promotie van vlees en zuivel Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer