Inhoud
Fondsen kiezen steeds vaker voor dierproefvrij onderzoek
Animal Rights voert al geruime tijd campagne om gezondheidsfondsen te mobiliseren te stoppen met het financieren van dierproeven. Er is dan ook een lijst samengesteld met goede doelen die de fout in gaan. Robert Molenaar van Animal Rights ziet een nieuwe ontwikkeling bij gezondheidsfondsen waar hij enthousiast over is: “Deze fondsen stellen nu 3.2 miljoen euro beschikbaar aan onderzoekers om betere humane meetmodellen te ontwikkelen. Er wordt meer en meer ingezet op de transitie naar proefdiervrije innovatie.”
Netwerkbijeenkomst
In september komen de gezondheidsfondsen bij elkaar in een netwerkbijeenkomst in Utrecht. 1 De Nederlandse Brandwonden Stichting is één van de koplopers en financiert enkel nog dierproefvrij onderzoek.
Carine van Schie, coördinator van de Nederlandse Brandwonden Stichting: “Wij willen graag het beste onderzoek om nieuwe behandelingen voor patiënten met brandwonden mogelijk te maken. Ons nieuwe beleid, waarin we aangeven geen proefdieronderzoek te financieren, zorgt ervoor dat we deze transitie naar proefdiervrij onderzoek kunnen maken.”
Niet langer de gouden standaard
De weg die gezondheidsfondsen inslaan, sluit naadloos aan bij de ambitie van de Nederlandse overheid om dierproeven te vervangen door proefdiervrije innovatie.
Molenaar: “Het proefdier is niet langer de gouden standaard. Hiermee wordt bedoeld dat niet automatisch bij elke wetenschappelijke vraag een dierproef het antwoord is. Toch is er nog veel werk aan de winkel en blijven we een stem zijn voor de proefdieren.”