Main content

Inhoud

Een moederdagontbijtje vol plantaardige liefde

Nieuws: 8 mei 2023
Plant Power

Op zondag 14 mei is het weer moederdag. Tijd om je lieve mama in de watten te leggen! En hoe doe je dit beter dan met een heerlijk moederdagontbijt?

Laat Animal Rights je helpen om een onvergetelijke en smakelijke Moederdag te creëren met onze selectie van plantaardige ontbijtjes. Zo kun jij je moeder laten zien hoeveel je om haar geeft en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan een beter wereld voor alle moeders, zowel menselijke als dierlijke!

Zei iemand wentelteefjes?

De betoverende geuren van kaneel en vanille maken wentelteefjes een hemelse traktatie! Het onderstaande recept is voor ongeveer 3 á 4 porties, afhankelijk van de eetlust van de gasten. Je kunt het recept natuurlijk aanpassen aan de grootte van je groep, door meer of minder ingrediënten te gebruiken.

De diervriendelijke ingrediënten:

  • 4 sneetjes brood (bij voorkeur oud brood)
  • 1 rijpe banaan
  • 150 ml plantaardige melk (zoals havermelk)
  • 1 eetlepel maïzena (of ander bindmiddel zoals tapiocameel, lijnzaad)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • Olie of margarine om in te bakken

En nu?

  1. Prak de banaan fijn in een diep bord of kom
  2. Voeg de plantaardige melk, maïzena, kaneel, vanille-extract en snufje zout toe aan de banaan en meng goed door elkaar.
  3. Verhit wat olie of margarine in een koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Haal elk sneetje brood één voor één door het banaan-melk mengsel en zorg dat het goed is bedekt.
  5. Bak de wentelteefjes aan beide kanten goudbruin in de pan.
  6. Besprenkel de wentelteefjes in overvloed met vers fruit, vegan slagroom of een siroop naar keuze (Van Gilse Schenkstroop, agave- of ahornsiroop).
  7. Laat je smaakpapillen dansen!

Croissants

Waarom zou je als veganist een lekkere kruimelige croissant moeten missen? Tegenwoordig zijn er in Nederland verschillende bakkerijen en supermarkten die veganistische croissants aanbieden. Bijvoorbeeld de Albert Heijn en Jumbo huismerk Croissants & Danerolles Croissants Party Mini zijn plantaardig!

Heb je tijd over en wil je een uitdaging aangaan in de keuken? Dan is het bakken van je eigen croissants misschien wel het perfecte Moederdag projectje voor jou. Met een beetje geduld én liefde kun je deze heerlijke Franse lekkernij zelf maken met het recept van BE Vegan.

En nu de grote vraag: wat smeer je eigenlijk op je croissant? Geen zorgen, ook hier zijn talloze lekkere opties voor veganisten. Ga je meer voor de zoetigheid? Denk dan bijvoorbeeld aan jam, marmelade en chocoladepasta (tip: Jumbo huismerk Puur Chocopasta is vegan). Hou je meer van hartig? Ga dan voor vegan- boter, -(room)kaas, -vleeswaren of hummus.

Ontbijtmuffins

Ontwaken met de aroma’s van net uit de oven gekomen muffins: het kan haast niet beter! Muffins zijn er in vele vormen en maten. Laat je hier inspireren door Living The Green Life met hun vegan bosbessen muffins.

Geen zin om vroeg op te staan? Je kunt ze ook van tevoren maken en invriezen (de Lidl verkoopt ook kant-en-klare muffins ssssh).

'Broodje gezond'

Het is een klassieker: een oer-Hollands ‘broodje gezond’. Verwen jezelf en je moeder met een eigentijdse twist op een klassieker.

De diervriendelijke Ingrediënten:

  • 4 Volkoren pistoletjes
  • 4 plakken Vegan ham, boterhamworst of gerookte tofu
  • 4 plakken Vegan kaas
  • 4 el Vegan Mayo
  • Sla
  • 2 tomaten
  • 1 Komkommer

Natuurlijk hoef je je niet vast te houden aan deze ingrediënten. Laat je creativiteit de vrije loop om jouw perfecte vegan broodje gezond te maken!

Ontbijtkoek met boter

Een herkenbaar ontbijt: een plakje ouderwetse ontbijtkoek met een likje boter erop. Er zijn diverse veganistische boter-alternatieven op de markt die perfect zullen smaken. Ook zijn er verschillende merken die ontbijtkoek zonder dierlijke producten verkopen in Nederland, waaronder Peijnenburg, Bolletje, en De Rit. Het kan nooit kwaad om de ingrediëntenlijst na te gaan om er zeker van te zijn dat er in het product geen dierlijke stoffen zitten.

De treurige realiteit van moederkoeien

Het verdoken leed van moederkoeien is een treurige realiteit die niet mag worden genegeerd. In de zuivelindustrie krijgen moederkoeien geen enkele kans om hun natuurlijke instincten te volgen, te zorgen voor hun kalveren en te genieten van het leven dat ze verdienen. Ze worden geconfronteerd met gedwongen scheiding van hun kalveren, voortdurende zwangerschappen, hormonale behandelingen en een verkorte levensduur. Dit resulteert in aanzienlijke gezondheidsproblemen en fysieke en emotionele stress voor deze dieren. Dit leed en stress verdient geen enkele moeder, inclusief moeders in de zuivelindustrie.

Bekijk hier de alternatieven voor zuivel.

Een gezonde smoothiebowl

Op zoek naar een verfrissende start van de dag? Kies dan voor een smoothiebowl. Je kan het gemakkelijk aanpassen aan de smaak en voorkeuren van je moeder, door bijvoorbeeld haar favoriete fruit en toppings toe te voegen. En laten we eerlijk zijn; een kleurrijke en mooi gepresenteerde smoothie bowl is gewoon een feestje om naar te kijken én van te genieten! Bekijk hier een smoothiebowl met rood fruit !

Scrambled tofu

Bekijk onze video voor het recept hier:

Deze roergebakken tofu is zo veelzijdig dat je het ook kunt gebruiken als vulling voor een heerlijke en voedzame ontbijtburrito of wrap! Voeg simpelweg wat bonen, groenten en guacamole of hummus toe voor wat extra smaak en textuur. Zo krijg je een ontbijtje dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens vol met plantaardige eiwitten en gezonde vetten.

Ontdek hier nog meer tips om eieren te vervangen.

Pannenkoeken zoals vanouds

Met een stapel Nederlandse pannenkoeken tover je gegarandeerd een lach op het gezicht van elke moeder! Dit recept bevat geen dierenleed, maar wel hele smaakvolle pannenkoeken. Bekijk hier het recept van Wat eet je dan wel.

Wil je nog meer variatie en voedingsstoffen aan deze pannenkoeken toevoegen? Voeg dan bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, gojibessen, spirulina of lijnzaad aan het beslag toe. Deze kleine krachtpatsers kunnen je Moederdag-ontbijtje naar een hoger niveau tillen.