Main content

Inhoud

Een jaar strijd tegen dierproeven

Nieuws: 10 december 2024
Dier­proeven

Dit jaar lag de nadruk van onze dierproevencampagne sterk op experimenten met apen. Daarnaast organiseerden we een reeks acties, waaronder onze jaarlijkse mars op Wereldproefdierendag, informeerden het publiek over goede doelen die dierproeven financieren, kwamen we op voor proefdieren in de rechtbank en gaven proefdieren een tweede kans op een beter leven.

Steun nu de dieren en kom in 2025 samen met ons voor ze op!

Hartelust-schandaal

In februari brachten we aan het licht dat er tuberculose werd verspreid vanuit Nederland door apen verhandeld door Hartelust. Dit leidde tot het doden van besmette apen, zowel in Nederland als in buitenlandse laboratoria waar deze dieren naartoe werden geëxporteerd. In totaal liet Hartelust in Nederland 177 apen afmaken omdat zij “onbruikbaar” waren voor experimenten. Dit leidde tot een brandbrief aan de minister en een reeks kritische kamervragen. Verder demonstreerden we bij Hartelust, onderzochten we de handel van Hartelust en brachten we de wreedheid van deze handel onder de aandacht. Ook zetten we druk op minister Wiersma om een verbod op de apenhandel in te stellen.

BPRC, weg ermee

Met nooit eerder vertoonde dronebeelden gaven we een uniek inkijkje in het BPRC, waar 944 apen in vijf gebouwen gevangen zitten. We onthulden de experimenten die hier plaatsvinden en voerden actie bij de poorten van deze "apenhel". In oktober overhandigden we een petitie met 20.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer, waarin we opriepen tot de sluiting van dit testcentrum.

KU Leuven - protest tegen hersenexperimenten

In Leuven richtten we onze pijlen op hersenexperimenten met apen. In augustus startten we een posteractie in de Leuvense binnenstad, hiermee informeerden we voorbijgangers over het leed van apen in deze experimenten. In september organiseerden we een demonstratie tijdens de plechtige opening van het academiejaar om de druk op de KU Leuven verder op te voeren.

Jij kan meehelpen een einde aan dierproeven te maken! Doneer vandaag nog aan de dieren!

Help de dieren
Bancontact
Visa
Mastercard
Paypal

In de rechtbank

We zetten de juridische strijd voor de rechten van proefdieren voort. Zo gingen we naar de rechter om meer transparantie te eisen over onder meer Hartelust en TNO. Wat betreft TNO stelde de rechtbank ons na jaren in het gelijk, TNO heeft geen reden om ons de toegang tot informatie te ontzeggen. We starten ook een rechtszaak tegen een experiment waarvoor in Nederland de komende vijf jaar een kleine 2000 dieren, waaronder honden, katten, cavia’s, hamsters, konijnen, paarden, kippen, muizen en ratten, worden opgeofferd voor experimenten voor kattenvaccins.

Bewustzijn over dierproeven vergroten

We trachten het bewustzijn bij de bevolking rond de experimenten die worden uitgevoerd te vergroten. Dit jaar brachten we schrijnende feiten over dierproeven in Nederland en België aan het licht, zoals experimenten met fretten, wasberen en een wrede proef met varkens voor een schoonmaakproduct voor waterleidingen. Ook richtten we ons op gezondheidsfondsen die donateursgeld gebruiken voor dierproeven.

Mars op Wereldproefdierendag

Op Wereldproefdierendag organiseerden we onze jaarlijkse mars, dit keer in Rotterdam met het Erasmus MC als eindpunt. Hiermee vroegen we aandacht voor de honderdduizenden proefdieren die lijden in laboratoria in Nederland en België.

Strijd tegen Apenhandel

We zetten druk op Brussels Airport om te stoppen met het faciliteren van apenhandel. Nooit eerder vertoonde beelden van apen in transport maakten diepe indruk en haalden zelfs de Britse pers.

Proefkonijnen gered

Tot slot konden we 33 konijnen redden van een treurig lot als proefkonijn. Deze dieren waren bestemd voor dierproeven voor vaccins, omdat het project werd geschrapt zocht men een nieuwe bestemming voor de dieren. Dankzij Animal Rights kregen ze vervolgens de kans op een nieuw leven. Dit is de eerste keer dat Animal Rights proefkonijnen herplaatst; eerder hebben we met succes labratjes, muizen en cavia’s een beter leven bezorgd.

Wegen op beleid

Animal Rights zet actief in op beleidsverandering. We dringen aan op verbeteringen bij politici, voorzien hen van essentiële achtergrondinformatie over dierproeven en nemen deel aan overleggen met universiteiten en beleidsmakers. Zo versterken we onze rol als een constructieve partner in het versnellen van de transitie naar proefdiervrije wetenschap.

Steun de strijd tegen dierproeven

Jij kan actief helpen een verandering te creëren voor de dieren. Animal Rights ontvangt geen subsidies en is volledig afhankelijk van jouw donaties om het werk voort te zetten.

Wil je de dieren helpen en onze waardevolle campagnes steunen? Doneer vandaag nog en strijd mee in 2025.

Help de dieren
Bancontact
Visa
Mastercard
Paypal