Inhoud
Duizenden konijnen gespaard van wrede dierproef
Wrede test
De rabbit pyrogenicty test, is een dierproef waarbij konijnen een injecteerbare substantie, bijvoorbeeld een vaccin, geïnjecteerd krijgen en vervolgens hun lichaamstemperatuur gemeten wordt. Indien de lichaamstemperatuur stijgt, en het dier dus koorts krijgt, duidt dit op de aanwezigheid van pyrogenen, zoals bv. bacteriën, in de substantie.
De test wordt gebruikt voor routinematige kwaliteitscontrole van reeds op de markt zijnde injecteerbare middelen. De Europese Farmacopee schrijft deze test voor de controle van bepaalde soorten geneesmiddelen voor. Elk jaar worden er in de EU duizenden konijnen aan deze test onderworpen en vervolgens gedood.
Nog een ander pyrogeniciteitsmodel, de Limulus Amoebocyte Lysate- (LAL-) test, op basis van dieren maakt gebruik van bloedcellen van degenkrabben. Deze wrede test blijft helaas behouden.
Europese Farmacopee
De Europese Farmacopee is het officiële, door de Europese Unie uitgegeven handboek voor de pharmaceutische industrie waarin staat beschreven aan welke voorschriften geneesmiddelen en medische hulpmiddelen voor menselijk en dierlijk gebruik moeten voldoen. Het bevat tests waarmee de kwaliteit van een geneesmiddel getoetst kan worden, zowel voor het op de markt brengen van een nieuw product als voor routinematige controle van reeds op de markt zijnde producten. Veelal omvatten deze voorgeschreven tests ook bepaalde, specifieke en nauwkeurig omschreven dierproeven.
Aanpassen regelgeving
Het verwijderen van de pyrogeniciteitstest uit de regelgeving, is complex. Maar liefst 57 teksten in de Europese Farmacopee moesten worden herzien om de wrede dierproef te verwijderen. De nieuwe teksten worden van kracht vanaf 1 juli 2025.1
Voor proefdieren is dit kluwen van wetgeving waaraan geneesmiddelen moeten voldoen rampzalig. Elke vooruitgang naar het aanvaarden van alternatieven verloopt tergend traag. Intussen gaat het experimenteren op tienduizenden dieren verder.
-
https://www.edqm.eu/en/-/european-pharmacopoeia-to-put-an-end-to-the-rabbit-pyrogen-test ↩
Alternatief
Voor de rabbit pyrogenicity test, bestaat er een proefdiervrij alternatief: de monocyt-activatietest (MAT), een in-vitro pyrogeniciteitstest op basis van menselijke bloedcellen. Deze werd al in 2010 opgenomen in de Europese Farmacopee.
In principe mogen dierproeven enkel worden uitgevoerd indien er geen alternatief bestaat. Toch duurde het in de praktijk jarenlang voor de MAT-test als evenwaardig alternatief voor de dierproef aanvaardt werd en kan het pas vanaf volgend jaar de dierproef volledig vervangen. Vijftien jaar na het erkennen van het alternatief!