Main content

Inhoud

De toekomst van onderzoek naar medicijnen is zonder dierproeven

Nieuws: 3 juni 2021
Dier­proeven

Het grootste dierproefvrije onderzoek naar medicijnen dat ooit in Nederland is gedaan, is 1 juni van start gegaan in Utrecht.1 Vijf jaar lang moet de veiligheid van geneesmiddelen worden onderzocht, zonder dat er één dier aan te pas komt. Bij Animal Rights juichen we deze ontwikkelingen toe. “We roepen al heel lang dat dierproeven ethisch en wetenschappelijk onverantwoord zijn. Eindelijk krijgen we gehoor door onderzoekers die net als wij inzien dat dierproeven slechte wetenschap zijn!”, zegt Jen Hochmuth.

Waarom worden medicijnen eigenlijk op dieren getest?

De farmaceutische industrie blijft vanwege wetgeving doorgaan met het testen van medicijnen op dieren. EU-wetten schrijven voor dat medicijnen worden getest op een knaagdier (meestal een rat) en een niet-knaagdier (meestal een beagle) vóórdat de klinische studies (met mensen) kunnen beginnen.

Jen Hochmuth: “Het draait allemaal om het afvinken van dierproeven. Wanneer de dierproeven zijn uitgevoerd mogen de producten van de fabrikant op de markt komen. Regels die dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw.”

Lees ook: Beagles gebruiken om medicijnen voor mensen te testen

Virtual Human Platform met mini-organen

Vanuit de overtuiging dat we met dierproeven niet altijd het juiste antwoord kunnen vinden op onze vragen, ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden", vertelt Cyrille Krul, lector Life Sciences en Chemistry aan de Hogeschool Utrecht. Samen met haar collega's van het RIVM en de Universiteit Utrecht bedacht ze daarom het project Virtual Human Platform.1 Wat de onderzoekers doen, is innovatieve modellen maken die de orgaansystemen van ons menselijk lichaam kunnen nabootsen.

Zo worden er in Utrecht mini-organen gekweekt, op basis van stamcellen. En met die organen worden bepaalde darmmodellen gemaakt, die weer kunnen aantonen hoe het lichaam op bepaalde medicatie reageert. De onderzoekers hopen daarmee voorspellingen te maken, die ze met dierproeven niet goed kunnen doen. Aan het Virtual Human Platform project nemen universiteiten, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven deel, zowel nationaal als internationaal.

Lees ook: Sneller genezen zonder dierproeven dankzij stamcellen

Internationale samenwerking

Internationaal wordt steeds meer gewerkt aan nieuwe methoden voor de veiligheidsbeoordeling voor de mens die niet gebaseerd zijn op dierproeven.1 Het gaat hier bijvoorbeeld om het testen van stoffen in cellen die buiten het lichaam zijn gekweekt, of testen met behulp van computermodellen. Ook kijken onderzoekers of nieuwe methoden meer informatie kunnen geven over schadelijke effecten van stoffen die moeilijk met dierproeven te meten zijn, zoals de ziektes Parkinson of Alzheimer.

Eerder dit jaar werd het Belgische initiatief ONTOX gelanceerd, een internationaal project waarin onderzoekers gebruik maken van celcultuurmethoden op basis van menselijke cellen en computergestuurde modellen om de veiligheid van chemische stoffen te evalueren zonder gebruik te maken van proefdieren. 2

Animal Rights wil een einde maken aan de dierproef

Jaarlijks worden er in Nederland en in België ongeveer een half miljoen dierproeven gedaan. Animal Rights strijdt voor de rechten en bescherming van dieren. Wetten zijn vaak gemaakt om menselijke belangen te beschermen en houden niet of te weinig rekening met dieren. Dit willen wij veranderen. Eén van de manieren waarop wij dit doen is via het gerechtelijk systeem. Want dierproeven mogen wettelijk gezien alleen worden uitgevoerd als er geen alternatieven zijn. Door rechtszaken aan te spannen en gebruik te maken van de ruimte die de wet biedt, komen wij ook via de juridische weg op voor de belangen van dieren.

Steun ons levensreddende werk via onze crowdfunding

Het doel van Animal Rights is om een einde te maken aan alle dierproeven en in te zetten op dierproefvrije wetenschap die een directe toepassing op de mens heeft. Samen mobiliseren we wetenschappers en politici om te kiezen voor moderne dierproefvrije methoden. Laten we NU dieren redden uit de laboratoria. Teken onze petitie en roep met ons mee de Nederlandse en Belgische regeringen op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven.

Petitie - stop dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer