Inhoud
De impact van 'operatie Tielt'
Als voorzitter van Animal Rights wordt mij regelmatig gevraagd wat nu de precieze impact is van de beelden gemaakt in het slachthuis van Tielt. Vier maanden na onze undercoveroperatie is het tijd voor een stand van zaken.
Undercoveroperatie Tielt
Februari 2017. Een moedige dierenactivist werkte zes weken lang undercover in het slachthuis van Tielt om er de activiteiten op de werkvloer te filmen. Met een verborgen camera verzamelde hij gruwelijke beelden van dierenmishandeling voor de productie van varkensvlees. Op 23 maart 2017 werden de beelden door Animal Rights openbaar gemaakt.
Een bom barst
De beelden werden door binnen- en buitenlandse media verspreid en lieten niemand onberoerd. Op korte tijd tekenden 175.000 mensen een petitie voor sluiting van slachthuis Tielt. De supermarkten Delhaize en Colruyt verbraken hun contracten met het slachthuis. Politici sloegen met de vuist op tafel in het Vlaamse parlement: “Er moet een grondige doorlichting komen van alle slachthuizen. Er moet meer toezicht op de vleesindustrie komen.”
Tegen de directie van het slachthuis werden geen strafmaatregelen genomen.
Actieplan
De vleesindustrie zag geen mogelijkheid om de gefilmde misstanden te ontkennen. In overleg met de overheid werd een actieplan opgesteld om de activiteiten in slachthuis Tielt te kunnen verder zetten. Grote economische belangen stonden op het spel. Slachthuis Tielt is een belangrijke speler op de exportmarkt.
Kosten noch moeite werden gespaard om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dierenwelzijnsexperten werden ingehuurd om het personeel te leren de varkens niet langer te schoppen of te slaan. De overheid beloofde om strenger toe te zien op de naleving van de wetgeving. Een paar arbeiders die op de undercoverbeelden te zien waren werden als zondebokken de laan uitgestuurd.
Tegen de directie van het slachthuis werden geen strafmaatregelen genomen. De bereidwilligheid van de overheid om de spons te halen over de ernstige mishandelingen laat een wrange nasmaak achter bij de vele mensen die de eis van Animal Rights voor definitieve sluiting onderschreven hebben.
Maatschappelijke bewustwording
Heeft ‘operatie Tielt’ dan niets uitgehaald? Moest gerechtigheid het onderspit delven voor geldbelangen? Nee, toch niet. Er is iets waar de machtige vleeslobby en de overheid geen vat op hebben. Door de beelden van slachthuis Tielt zijn de ogen van vele mensen open gegaan. Ze hebben begrepen dat er niets humaans is aan het verhandelen, doden en opeten van dieren. De echte impact ligt niet in strengere regels of in extra toezicht van de overheid, maar in de maatschappelijke bewustwording waartoe de beelden hebben geleid.
De noodzaak van vlees als voedsel voor de mens wordt sterk in vraag gesteld
Impact!
Bij Animal Rights sijpelen er vier maanden na de undercoveroperatie nog steeds berichten binnen over Tielt. Mensen vertellen spontaan dat zij door de beelden besloten hebben om minder of geen vlees meer te eten. Ze vragen tips om dierlijke producten in hun voeding te vervangen.
Ook in de media blijft de impact van de undercoveroperatie voelbaar. In zowat elk artikel over de vleesindustrie wordt nog gerefereerd naar ‘de beelden van Tielt’. De noodzaak van vlees als voedsel voor de mens wordt sterk in vraag gesteld. De keuze om plantaardig te eten wordt niet langer gezien als een eigenaardigheid, maar als een doordachte beslissing van mensen die bewust omgaan met ethische waarden, gezondheid en leefmilieu.
Op weg naar een vleesvrije wereld
Met zeer beperkte middelen sloeg Animal Rights er in om de ware aard van een nietsontziende industrie bloot te leggen. De mythe rond ‘diervriendelijk vlees’ is voorgoed doorprikt. Het aantal mensen dat voor plantaardig voedsel kiest groeit. Meer dan ooit zijn we op weg naar een samenleving waarin dieren niet langer gezien worden als producten maar als levende wezens die fundamentele rechten verdienen. Hoe een gedreven actiegroep grote impact kan hebben!
Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights