Inhoud
De anonimiteit voorbij
Onze missie bij Animal Rights is om het dierenleed uit de schaduw van de maatschappij te trekken, en onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Spotlights aan, laat de camera maar draaien. De sector heeft doorgaans een hekel aan media-aandacht, ze verafschuwen dat er journalisten vragen gaan stellen over hun praktijken. Geen pottenkijkers gewenst.
Het onnoemelijk leed
De varkensstal waar Arthur en Olivia gered werden was donker, hun moeders veroordeeld tot productiemachines. Keer op keer worden ze zwanger gemaakt, hun leven sleept zich langzaam voort tussen metalen stangen. Keer op keer worden hun biggetjes weggenomen, om te worden opgefokt tot vleesvarken en na zes maand te worden afgevoerd naar het slachthuis. Een nachtmerrie voor elke moeder. Overal vonden we dode biggen. Sommige biggetjes waren erg verzwakt, ze zouden het nooit halen. Arthur en Olivia waren twee zo'n biggetjes. We hebben ervoor gekozen om hen te redden van een zekere dood.
Een goed leven
Arthur en Olivia leiden nu een goed leven. Ze werden opgevangen door een liefdevol gezin. Ze krijgen de nodige voeding, medische zorg, en vooral liefde en aandacht die ze hard nodig hebben. Zoals je kan zien op de beelden hebben ze het naar hun zin! Hun oormerken zijn verwijderd, en ze zijn ongelooflijk gegroeid, op amper zes weken tijd. Ze zijn onafscheidelijk: als Olivia even uit het zicht verdwijnt, begint Arthur te knorren zodat hij haar terug vindt. Ze kunnen niet meer zonder elkaar. Begrijpelijk, als je weet wat ze doorgemaakt hebben. Samen kunnen ze genieten van hun nieuwe leven. Wist je dat varkens wel 20 jaar oud kunnen worden?
Ambassadeurs
Arthur en Olivia zijn de ambassadeurs voor alle varkens in de sector. Ze zijn het gezicht, ze dragen de boodschap van hun miljoenen broertjes en zusjes die in de Vlaamse en Nederlandse varkensstallen opgesloten zitten: "Eet geen vlees! Ons lichaam is niet bedoeld om jouw voedsel te zijn." Door video's en foto’s van hen te verspreiden, dragen we die boodschap uit. We zijn enorm blij dat varkens hun ambassadeurs hebben die ze verdienen. De dolle fratsen van Arthur en Olivia tonen dat varkens net zoals honden behoefte hebben om te ravotten, met hun snuit op verkenning te gaan, en te genieten onder de zon.
De toekomst brengt nieuwe hoop
Terwijl je dit leest zijn wetenschappers en entrepreneurs druk bezig in laboratoria en keukens om het perfecte stukje vlees na te maken. De smaak en textuur is net als echt vlees, en er wordt verwacht dat er over 5 à 7 jaar echt namaakvlees in de supermarkten ligt. Echt vlees van spierweefsel, waarvoor geen dieren hoeven te sterven, en wat bovendien gezonder is en vrij van schadelijke stoffen. De technologie evolueert aan een duizelingwekkend tempo. Elke dag lijkt er ook wel een nieuwe vleesvervanger bij te komen. Het merk ‘Gardein’ bijvoorbeeld, maakt vleesballetjes en kipstukjes, niet meer te onderscheiden van echt vlees.
Kijk op onze Plant Power pagina’s hoe je makkelijk vlees kan vervangen.
Benoit van den Broeck
Campagnecoordinator