Main content

Inhoud

BPRC experimenteert op baby-aapjes

Nieuws: 28 maart 2022
Dier­proeven

Sinds 2020 loopt er al weer een afgrijselijke dierproef bij het apentestcentrum BPRC in Rijswijk, zo blijkt uit onderzoek van Animal Rights. Baby-resusaapjes worden speciaal gefokt om vaccins tegen tuberculose op hen te kunnen testen. In totaal gaat het maar liefst om 200 babyaapjes en 120 moeders. Een immens aantal! De aapjes blijven jarenlang in het BPRC, op latere leeftijd zal een deel van de jonge apen opnieuw worden gevaccineerd en daarna geïnfecteerd voor het testen van vaccinatiestrategieën.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Om bij de jongen te kunnen, moeten de onderzoekers de moeders verdoven terwijl de jongen zich aan het lichaam van de moeder blijven vastklampen.”

Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Jarenlang zinloos dierenleed

Dierproeven worden goedgepraat met de dooddoener dat het nodig is en belangrijk voor wetenschappelijke vooruitgang. Toch maakt het BPRC al decennialang apen doodziek zonder enig resultaat voor de mens. Ondanks duizenden wrede en dodelijke dierproeven op apen is het BPRC geen stap verder in de zoektocht naar een nieuw vaccin tegen tuberculose.

Het dierproevenmodel is geenszins effectief. Er is geen robuust wetenschappelijk bewijs dat dierproeven betrouwbaar voorspellend zijn voor de veiligheid en doeltreffendheid van geneesmiddelen voor de mens. Integendeel, er is zelfs meer bewijs dat dierproeven de reacties van mensen op geneesmiddelen niet op een betrouwbare manier voorspellen. Meer dan 90% van de nieuwe geneesmiddelen die veilig en effectief lijken in dierproeven, blijven falen in menselijke testen.

Moderne technieken zoals een immuunsysteem-on-a-chip, menselijke cel-, weefsel- en orgaanculturen, en computermodellen blijken veel betere resultaten op te leveren. Daarom pleit Animal Rights ervoor om maximaal in te zetten op de ontwikkeling van deze alternatieven. Niet enkel om dierenlevens te besparen, maar ook voor wetenschappelijke vooruitgang.

Lees meer over alternatieven voor dierproeven.

Volgens Animal Rights moeten de apenexperimenten niet worden afgebouwd, maar volledig stopgezet.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Meer geld voor minder proeven

De Nederlandse overheid verplichte het BPRC om het aantal dierproeven dat ze uitvoeren te verminderen met 40%. Dan zal deze apenhel nog steeds ongeveer 1000 apen huisvesten. Bovendien krijgt het BPRC subsidies voor het afbouwen van het aantal apen. In 2020 en 2021 kreeg het BPRC voor de vermindering van het aantal dierproeven zelfs een subsidie van respectievelijk 1,45 miljoen euro en 750.000 euro per jaar, bovenop de jaarlijkse toelage van 9,6 miljoen euro. Desondanks werden er in 2020 nog 212 apenproeven uitgevoerd, een stijging van 37% ten opzichte van 2019! Jarenlang honderden apen fokken lijkt niet echt bij de voornemens van 'afbouw' te passen.

Volgens Animal Rights moeten de apenexperimenten niet worden afgebouwd, maar volledig stopgezet. Niet alleen op het BPRC in Rijswijk, maar ook op de twee enige andere plekken in Nederland waar er nog experimenten op primaten plaatsvinden, namelijk het KNAW in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam.

MARS OP WERELDPROEFDIERENDAG

Animal Rights is de loze beloftes van de politiek en het BPRC zelf meer dan zat! Al bijna 20 jaar belooft men dat het aantal apen bij het BPRC zal afnemen. Intussen blijft men er dieren reduceren tot gebruiksvoorwerpen. Jonge dieren ziek maken is niet normaal en niet acceptabel. Met deze mars blijven we de druk opvoeren en uiteindelijk zullen we ervoor zorgen dat hier een einde aan komt.

Zet je in het evenement op gaan als je erbij bent.