Inhoud
Boekpresentatie 'Jagerslatijn': In gesprek met auteur Nettie Dekker
In Grand Café Utopie in Den Haag vond afgelopen zaterdag de presentatie plaats van het boek ‘Jagerslatijn’. Het boek, geschreven door Nettie Dekker, werpt een verhelderende blik op de jacht in Nederland, de mythes en fabels rondom termen als ‘beheer’ en ‘schadebestrijding’.
Tijdens de presentatie ging advocaat Marco van Duijn in gesprek met onder andere Eva Akerboom (PvdD) en Pauline de Jong (Fauna4Life) over de jacht in Nederland. Natuurlijk mocht Nettie zelf ook niet ontbreken. Animal Rights stelde haar een paar vragen over het boek.
Campagnecoördinator Aysis Plet: “Het is de belangrijk dat de discussie over de jacht niet eenzijdig is. Dat zie je in de media gebeuren en op die manier krijgen mensen helaas onjuiste informatie. Hier lijden dieren onder.”
Door de jaren heen zag ik dat het verhaal van de jagers steeds vaker en prominenter in de media kwam, dat journalisten nooit kritische vragen stellen en zelden wederhoor toepassen
Waarom 'Jagerslatijn'?
Auteur Nettie Dekker blogt al jaren over dieren. Dit doet ze met name over haar ex-zwerfkatten en dieren(welzijn) in het algemeen. Nettie: “Vooral de houding van mensen ten opzichte van dieren en vaak hun selectieve dierenliefde vind ik interessant.”
Via-via kwam zij tien jaar geleden in aanraking met de jacht. Een onderwerp waar Nettie, net als de meeste Nederlanders, vrijwel niets over bleek te weten. “Hoe meer ik me verdiepte in het onderwerp, hoe meer mijn focus daarop kwam te liggen. Ik realiseerde me ook dat er veel organisaties zijn die zich inzetten voor het welzijn van gehouden dieren en huisdieren en maar weinig die zich bezighouden met de bescherming van in het wild levende dieren”, aldus Nettie. “Door de jaren heen zag ik dat het verhaal van de jagers steeds vaker en prominenter in de media kwam, dat journalisten nooit kritische vragen stellen en zelden wederhoor toepassen. Daaruit ontstond het idee om ‘Jagerslatijn’ te schrijven.”
Het boek is goed ontvangen en wordt regelmatig door ecologen, ex-jagers en boswachters aanbevolen, mensen die dus veel over de jacht weten, en daar is Nettie trots op. “Mijn boek kwam uit net voordat Staatsbosbeheer met het bericht naar buiten kwam dat de doelstand voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen eindelijk was bereikt. Dat het was gelukt om duizenden gezonde dieren (vooral edelherten) te doden en de populatie terug te schieten naar een fractie van het aantal dieren dat in het gebied leefden voordat ze bejaagd werden. Meerdere lezers lieten me weten dat ze - met hun nieuwe kennis over populatiegroei in hun achterhoofd - zo’n bericht nu heel anders lazen.”
Een open gesprek over de jacht
Tijdens de boekpresentatie waren enkele gasten uitgenodigd die zich op hun eigen manier inzetten tegen de jacht. Advocaat Marco van Duijn (Utopie advocaten) ging het gesprek aan met Nettie Dekker (auteur), Eva Akerboom (PvdD), Petra den Boer (Utopie Advocaten), Pauline de Jong (Fauna4Life) en Aysis Plet (Animal Rights). Personen en organisaties die vóór de jacht zijn, waren uitgenodigd maar waren er niet op ingegaan.
We hebben het onderstaande filmpje gemaakt om een sfeerimpressie te kunnen geven van de avond!
Het is belangrijk dat je ook vanuit een politiek standpunt beseft wat jouw stem betekent voor de jacht en in het wild levende dieren
Kennis: het wapen in de strijd tegen de jacht
Nettie hoopt dat door het boek veel meer mensen zich verdiepen in de achtergronden van de jacht en gelooft dat het vooral belangrijk is dat mensen hun informatie uit kritische bronnen halen, of dit nou ‘Jagerslatijn’, de Animal Rights website of een andere bron is.
“Als meer mensen goed geïnformeerd zijn, kunnen zij hun krant of nieuwssites erop aanspreken als die jachtpropaganda verspreiden. Dan zullen ook die media zich meer moeten gaan verdiepen in het onderwerp”, legt Nettie uit. “Jacht was niet altijd zo’n geaccepteerd verschijnsel. Wij kunnen dat beeld dus ook terug laten kantelen”.
Nettie benadrukt ook dat wij zelf de overheden kiezen die de jagers de vrije hand hebben gegeven. De provincies zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de grote hoeveelheden ontheffingen die worden afgegeven en de nationale overheid is verantwoordelijk voor de plezierjacht. Het is absurd dat deze nog steeds is toegestaan terwijl het met bijna alle diersoorten op de 'wildlijst' slecht gaat.
“Het is belangrijk dat je ook vanuit een politiek standpunt beseft wat jouw stem betekent voor de jacht en in het wild levende dieren”, aldus Nettie.
Twijfels? Gewoon lezen!
Tegen de twijfelaars zegt Nettie: “Wees open-minded. Parkeer even die overtuiging dat ‘beheer nu eenmaal moet’ en ga onbevooroordeeld lezen. Reserveer een paar uur van je tijd om je te verdiepen in het lot van in het wild levende dieren. En kijk daarna of jouw idee over de noodzaak van de jacht nog net zo sterk is. Koop het boek (het is niet duur!), lees het en geef het daarna door aan iemand anders. Of vraag je bibliotheek om het aan te schaffen.”