Inhoud
Animal Rights voert actie bij konijnenslachthuis Van Assche
Op donderdagochtend 29 februari 2024 van 05:00 tot 07:30 voerde Animal Rights samen met Konijn in Nood actie bij konijnenslachter Van Assche, aan de Filliersdreef in Deinze. Zo’n 15 actievoerders stelden zich op voor de poorten van de konijnenslachterij met borden en banners om het leed dat achter de gesloten deuren plaatsvindt aan te klagen.
Animal Rights campagnecoördinator Rowena Vanroy: “Wij klagen elke schakel in deze keten van leed aan. “De konijnenhouderij kan op geen enkele wijze voldoen aan de natuurlijke behoefte van konijnen. Dit systeem hoeft geen verbeteringen, maar afschaffing.”
Lees ook: Dierenrechtenorganisaties brengen konijnenhel Lumakonijn in Kasterlee aan het licht
Eerste en laatste keer buitenlucht ademen
Tijdens de actie werd een transport met konijntjes aangevoerd. De activisten brachten een laatste groet aan de slachtoffers die amper twaalf weken na hun geboorte eindigen in het slachthuis.
De dieren zaten in de plastic transportbakken van de vrachtwagen, sommige dieren waren nat. De konijnen staan doodsangsten uit en lijden daarbij ook nog eens onder tocht en koude bij het transport: er zitten metalen panelen voor de transportbakken en er zijn geen zeilen voorzien.
Dit moment is het eerste en meteen het laatste moment dat de dieren de buitenlucht kunnen inademen tijdens hun korte, miserabele bestaan.
Vraag om genade
Bovendien vroegen de activisten het slachthuis om het leven van ten minste een konijn te sparen en over te dragen aan de zorgen van Animal Rights. Maar zelfs bij het stellen van de vraag, krijgt geen enkel konijn genade: Animal Rights kon geen konijn redden van een afgrijselijke dood in de konijnenvernietigingsfabriek.
Rotte industrie
De konijnenindustrie is beperkt tot ongeveer 15 konijnenbedrijven en twee slachthuizen in België. Een kleine industrie, maar een industrie die enorm leed veroorzaakt. Tijdens burgerinspecties in december 2023 brachten Animal Rights en Konijn in nood aan het licht dat konijnen bij Lumakonijn in Kasterlee, een bedrijf dat zelf claimt een voortrekkersrol te spelen in dierenwelzijn, in afgrijselijke omstandigheden verkeren. Dat dit geen uitzondering is, bleek niet veel later. Dierenrechtenorganisatie Ongehoord bracht begin dit jaar gelijkaardige beelden naar buiten van konijnenkweker Konzo in Hoogstraten.
Structureel leed
Animal Rights en Konijn in nood toonden eerder al hoe in konijnenkwekerijen dode en zieke konijnen opeengepakt zitten in kooien, met beelden uit 2019 in Nederland en in 2020 in België. Het leed is dus structureel en komt in alle facetten van de industrie terug.
Parksystemen verbeteren het leven van de konijnen niet. Ongeacht het systeem komen deze dieren nooit buiten, zien geen daglicht, kunnen niet graven, hebben onvoldoende schuil- en knaagmogelijkheden, eten eenzijdig voer, leven boven hun eigen uitwerpselen, zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien, en leven in onnatuurlijke groepsverbanden. Zowel in parksystemen als in conventionele batterijkooien sterft 1 op de 4 konijnen nog voor ze het slachthuis bereiken.
Van Assche
Een groot deel van deze konijntjes wordt geslacht bij Van Assche. Een van de twee konijnenslachterijen in België waar jaarlijks 1,2 miljoen jonge konijntjes van 10-12 weken oud de dood tegemoet gaan. Ze worden in weer en wind aangevoerd in trucks, opeengepakt in kratten. Een deel van de konijnen overleeft dit transport niet en komt dood of zwaargewond aan in het slachthuis.
België telt slechts twee konijnenslachthuizen: naast Van Assche in Deinze is er ook nog Lonki in Temse.