Inhoud
Animal Rights niet vervolgd voor laster, bedreiging en belaging in Moerbeko-zaak
Op 24 november 2023 verscheen Animal Rights voor de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen in Dendermonde. Op 30 november 2020 werd tegen Animal Rights een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd door slachthuis Moerbeko en vier personen waaronder de zaakvoerder van het slachthuis. De beschuldigingen behelsen laster, bedreiging met een aanslag op personen, en belaging. De raadkamer besloot op 15 december dat Animal Rights (natuurlijk) niet wordt vervolgd!
30 september 2020 publiceerde Animal Rights schokkende beelden uit het slachthuis Moerbeko, groothandel in vlees en vleesproducten, in Zele. In de beelden van 2020 is te zien hoe er met schapen wordt gesmeten, hoe de dieren getuige zijn van de slacht van hun lotgenoten en hoe zeker één schaap bij volle bewustzijn aan de slachthaak lijkt te hangen.
De schapen in de beelden zitten al voor de slacht onder het bloed van hun soortgenoten, mogelijk zelfs familieleden. Ze kunnen zien, horen en ruiken hoe hun lotgenoten sterven, terwijl ze wachten op hun beurt. Je ziet de schapen op elkaars rug klauteren om zo ver mogelijk weg te komen van de slachtplek. Dit moet enorm stressvol voor deze dieren zijn.
Moerbeko zaakvoerder Jan Doelet beweert diezelfde dag nog tegen de pers:
“Het filmpje dat Animal Rights laat zien, is een promotiefilmpje voor ons bedrijf. De wetten worden niet overtreden. Met dat filmpje is helemaal niks mis. Dat is ons ook bevestigd door de diensten die controles doen op dierenwelzijn. Wij hebben nog nooit een pv gekregen met ons slachthuis en staan dus meer dan 100 procent recht in onze schoenen.”
Dat bleek al snel een leugen te zijn.
Tijdens de commissievergadering van 21 oktober 2020 verklaarde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: “Wat de beelden uit het slachthuis in Zele betreft, moet ik na analyse vaststellen dat er effectief een overtreding is. Schapen worden soms iets te lang gefixeerd vooraleer ze verdoofd worden en de keelsnede volgt niet altijd onmiddellijk na de verdoving.”
Daarnaast zegt minister Weyts: ”In 2018 werden een PV en een waarschuwing opgesteld tegen het slachthuis. De inspectiedienst heeft toen maatregelen opgelegd en de uitvoering hiervan opgevolgd. Voorts werd een administratieve boete opgelegd.”
Toch diende het slachthuis een klacht in tegen Animal Rights.
Na het afsluiten van het onderzoek maakte de onderzoeksrechter het dossier over aan de Procureur des Konings om te vorderen. De vordering luidt: ”De Procureur des Konings vordert de raadkamer: te verklaren dat er geen reden is Animal Rights vzw te vervolgen voor de tenlasteleggingen A, B en C; de burgerlijke partij[en] te veroordelen tot de kosten voor de tenlasteleggingen A, B en C.”
Animal Rights en haar advocaat zijn het daar natuurlijk mee eens. Er is geen sprake van laster. De minister van Dierenwelzijn heeft bevestigd dat in de beelden overtredingen te zien zijn. De vier personen werden daarbij niet eens genoemd. Er zijn ook geen bedreigingen geuit door of namens Animal Rights en het feit dat de burgerlijke partijen de boodschap van Animal Rights liever niet verspreid zien, maakt dat nog niet tot ‘belaging’. Het gaat om het uitoefenen van het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting, intellectueel onderbouwd bovendien.
De raadkamer besloot op 15 december 2023 zoals verwacht en geadviseerd niet tot vervolging van Animal Rights over te gaan en zegt: "Immers, als er niet de minste aanwijzing tegen de betrokkenen bestond, zou het waarschijnlijk niet tot een vooronderzoek zijn gekomen, ..."
Moerbeko moet Animal Rights 1800 euro rechtsplegingsvergoeding betalen.
Animal Rights ziet deze burgerlijke partijstelling als een poging om Animal Rights de mond te snoeren, een zogenaamde SLAPP. SLAPP is een Engels acroniem voor Strategic Lawsuit Against Public Participation en behelst een rechtszaak die aangespannen wordt met het oogmerk om een kritische partij te intimideren en tot zwijgen te brengen. Bijvoorbeeld door deze te dwingen tot het maken van dusdanig hoge juridische kosten dat de aangeklaagde partij de kritiek of oppositie dient op te geven.
De wanpraktijken bij slachthuis Moerbeko bleken zelfs zo hardnekkig dat op vrijdag 9 december 2022 minister van Dierenwelzijn Ben Weyts overging tot de sluiting van slachthuis Moerbeko na herhaaldelijke vaststellingen van dierenmishandeling.
De minister schreef op zijn sociale media: "Onvoldoende drinkwater, lammetjes die uitermate gewelddadig worden behandeld en dieren die bij bewustzijn geslacht en opgetakeld worden... De maat is meer dan vol voor Moerbeko. Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden. En anders moet je de deuren sluiten." en "Het slachthuis kreeg meerdere kansen om de situatie te verbeteren, maar blijft dezelfde fouten maken. De exploitatie moet nu onmiddellijk stopgezet worden. De productie kan alleen weer opstarten als de volledige werking structureel veranderd is en er overal in het slachthuis camera’s geïnstalleerd zijn.”
Animal Rights heeft nog een officiële klacht tegen het slachthuis lopen in verband met de mishandelingen die we op de beelden van 2020 konden vaststellen.
CROWDFUNDING KENNIS IS KRACHT
Dierenleed zichtbaar maken is zinvol! Mensen delen bijvoorbeeld met ons dat ze niet weten dat dieren in de veehouderij op jonge leeftijd en na een akelig bestaan naar de slacht gaan. Met daarop de vraag “hoe kan ik helpen?”. Kennis delen kan echt het verschil maken voor de dieren. In 2024 willen we nog meer middelen gaan benutten om zo nóg meer mensen te bereiken. Want, kennis is kracht!