Inhoud
Animal Rights eist sluiting slachthuizen door CO₂-tekort
Er dreigt een Europees tekort aan CO₂ door de actuele hoge gasprijzen. Vooral varkens worden bedwelmd in slachthuizen met CO₂ voor ze geslacht worden. Volgens de Federatie van het Belgisch Vlees zijn er al problemen bij 10% van alle slachtingen. Animal Rights eist een onmiddellijk fokverbod in de varkensindustrie en sluiting van de slachthuizen vanaf het moment dat er geen bedwelming meer kan plaatsvinden. Slachten zonder verdoving is wettelijk niet toegestaan in Vlaanderen en Wallonië.
Lees ook: CO₂-bedwelming bij varkens
Slachthuizen geen prioriteit
In deze crisis zouden slachthuizen de eerste bedrijven moeten zijn die moeten sluiten. Maar Johan Desmet, Beneluxdirecteur bij Nippon Gases benadrukt in perscommunicatie dat slachthuizen voorrang krijgen op andere bedrijven bij de levering van het schaarse koolzuurgas: “We leveren aan brouwerijen en diepvriesbedrijven, of aan tuinbouwbedrijven die met CO2 de fotosynthese in hun kassen stimuleren', zegt Desmet. 'Ernstiger zijn de farmatransporten die zonder droogijs zouden vallen, of de slachthuizen die in de problemen komen. Die bedrijven krijgen voorrang bij de levering van onze resterende stock.” 1
Animal Rights vindt het onbegrijpelijk dat de niet essentiële vleesindustrie voorrang krijgt op bedrijven die wel essentieel zijn. De organisatie eist een onmiddellijk fokverbod in de varkensindustrie en sluiting van de slachthuizen vanaf het moment dat er geen bedwelming meer kan plaatsvinden.
UPDATE
Op maandag 12 september bericht landbouwkrant VILT dat de prijs van CO2 op dit moment 30 maal hoger ligt en dat sommige slachterijen problemen ondervinden. Er worden nog steeds geen details gedeeld over welke slachthuizen het gaat. 1
Met of zonder CO₂ bedwelming: dieren lijden sowieso
De meeste grote varkensslachthuizen maken gebruik van koolstofdioxide gas, afgekort CO₂, om varkens te bedwelmen. Varkens worden liften in gejaagd die naar beneden dalen naar een kamer die gevuld is met CO₂ om hen te bedwelmen met het gas.
Er wordt - volledig onterecht - maar al te vaak gedacht dat deze methode diervriendelijk is. De dieren staan niet alleen doodsangsten uit, maar ze lijden ook fysiek ernstig onder deze vorm van verdoving. 1
Productie van CO₂
Voor het produceren van CO₂ is veel gas nodig. Door de actuele hoge prijzen komt de productie van CO₂ in gevaar. De grootste CO2-fabriek in West-Europa, Nippon Gases, ligt sinds de eerste week van september 2022 stil, waardoor de hele markt die afhankelijk is van het koolzuurgas onder druk komt te staan.
Nippon Gases levert ook aan grote varkensslachthuizen in ons land zoals bij slachthuis Tielt.
Pijn, irritatie en ademnood
Het gas is zuur en zorgt voor pijn en irritatie wanneer de neusslijmvliezen en het zeefbeen ermee in contact komen. Varkens vertonen een sterke, aversieve reactie wanneer ze blootgesteld worden aan CO₂. Daarnaast geeft het inademen van CO₂ ademnood en het gevoel te stikken. Het lichaam reageert zowel op het teveel aan CO₂ in het bloed als op het tekort aan O₂. 1
CO₂ deel van het probleem
CO2 is geen oplossing voor de dieren, het is deel van het probleem. Het gebruik van CO2 in de slachthuizen ligt al jaren onder vuur: Dat werd recent ook bevestigd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in een wetenschappelijk advies van 2020 1 dat zich richt op het identificeren van gevaren die leiden tot negatieve gevolgen voor het welzijn van varkens bij het slachten.
Falende verdoving
Animal Rights heeft de voorbije jaren op undercoverbeelden kunnen vastleggen dat zelfs wanneer de CO₂-verdoving werkt, varkens nog steeds wakker worden aan de slachtlijn en levend gekeeld worden bij Vlaams varkensslachthuis Torhout. We zagen verschillende malen op beelden en in inspectierapporten dat varkens zelfs verdrinken in de kokend hete broeibak, zoals in horrorsslachthuis Tielt.
NEDERLAND VERBOOD CO₂-bedwelming IN 1979
Onderzoek door dierenarts en bedwelmingsexpert Dr. Hoenderken in 1979 toonde aan dat het het verdoven van varkens met hoge concentraties CO₂ extreme stress, pijn en ademnood meebrengt. Hij voerde deze experimenten uit voor de ogen van de veterinaire dienst en inspectie. Om het proces goed te kunnen volgen, werd het varken voor het experiment in een box uit plexiglas met 80% CO₂ getakeld. De veterinaire dienst vond dit experiment zo schokkend, dat de CO₂-bedwelming voor varkens meteen bij wet verboden werd. (Hoenderken, 1983; Troeger en Wolterdorf, 1991; EFSA, 2004)
In 1993 trad de nieuwe EU-regeling in werking: Richtlijn EC 93/119. Daardoor werd CO₂-bedwelming bij varkens in de slachthuizen opnieuw toegestaan en dat is tot op vandaag nog steeds zo.
De richtlijn werd in 2013 vervangen door Europese verordening EC Nr. 1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden. 1
Stop de slacht
Slachthuizen veroorzaken slechts een fractie van het dierenleed dat de dieren ondergaan in de vee-industrie. Hun lijden begint als ze geboren worden in de stallen. De dieren lijden in de stallen waar ze hun natuurlijke gedrag amper tot niet kunnen uiten, komen om in transportongelukken, stalbranden of sterven een enge dood in de slachthuizen.
Animal Rights
Animal Rights opteert voor een wereld waarin geen enkel dier meer hoeft te lijden voor de productie van vlees, zuivel of eieren. Dat betekent een wereld zonder slachthuizen. Een transitie naar een plantaardig gevoede wereld en inzetten op kweekvlees moeten dit op termijn mogelijk maken.