Inhoud
Alternatieven voor vis en schaaldieren
Door geen vis te eten, bespaar je veel vissenleed en schade aan de natuur. Hetzelfde geldt voor schaaldieren. Ook zij zijn individuen die pijn kunnen voelen.
Maar je doet ook jezelf een plezier door plantaardig te koken! Je kunt allerlei nieuwe gerechten zonder vis en schaaldieren ontdekken, die wel een visachtige smaak hebben. Ook zijn er allerlei visvervangers op de markt. Wij maken het je graag makkelijk en geven in dit artikel onze beste tips.
Kant-en-klare visvervangers
Kant-en-klare visvervangers vind je in het schap met vleesvervangers in de supermarkt: plantaardige visburgers, vissticks, visfilet en visnuggets.
- Het merk SoFine heeft SoFish burgers, filets en nuggets. Je vindt deze in Nederland bij Jumbo en Vomar en in België bij verschillende supermarkten, o.a. Carrefour, Delhaize en Colruyt
- Bij de Aldi vind je visburgers en vissticks van het merk Meat Free Days
- Vivera heeft visburgers, zalmfilets en vissticks. Deze zijn bij verschillende supermarkten te koop
- Vissticks zijn er ook van Vegafit. Te koop bij Albert Heijn
- Vissticks van Woezel & Pip zijn te koop bij Jumbo
- Vissticks van Iglo vind je in verschillende grote supermarkten
- Albert Heijn en Delhaize hebben ook vissticks van eigen merk: 'zeesticks'
- In de diepvries bij grote filialen van Albert Heijn vind je plantaardige visfilet en vissticks van het merk Quorn
- EkoPlaza verkoopt biologische vegan zeewierburgers en vissticks van het merk ProLaTerre
Op zoek naar plantaardige vervangers voor schaaldieren? Die kun je online bestellen.
- De webshop veggie4u.nl verkoopt 'vegan lemon shrimp'
- Vegan krab sticks vind je bij veggiegarden.nl
Online vind je vegan bloggers die vlees- en visvervangers testen. Van een aantal van de hier genoemde producten vind je een beschrijving en ervaring op bijvoorbeeld Gewoon Vegan en The Vegan Effect.
Vegan Wiki is een informatiegids voor de Nederlandse veganist. Hier vind je lijsten met veganistische producten, merken en relevante informatie over veganisme. Zo vind je er ook een uitgebreide lijst met vegan visvervangers en aanvullende informatie, zoals waar deze te koop zijn.
Ook de plantaardige alternatieven voor tonijn zijn aan een echte opmars bezig. Zo vind je verschillende soorten tonijnsalade, onder andere de 100% plantaardige tonino van Delio. Ook voor de tonijn in blik zijn er inmiddels al tal van alternatieven. Onder andere de VUNA van Garden Gourmet (die vind je in het koelschap in de meeste supermarkten) en de Sea So Good visvrije tonijn.
Let op! Kant-en-klare visvervangers zijn niet altijd plantaardig. De vegetarische tonijnsalade van De Vegetarische Slager bijvoorbeeld, bevat melk. De vervangers die op deze pagina afgebeeld staan, zijn uiteraard plantaardig. Het is wijs om goed de etiketten te lezen.
In plantaardige webshops vind je nog meer aanbod aan kant-en-klare visvervangers, zoals plantaardige tonijn en zalm. Neem eens een kijkje bij onderstaande webshops. Tip: zoek niet alleen op 'vis' maar ook op specifieke namen zoals 'tonijn', 'zalm' of 'garnalen' ('scampi').
Zelf aan de slag
Met zeewier, zoals nori, kombu en wakame, kun je de smaak van vis nabootsen in gerechten. Zeewier vind je bij natuurvoedingswinkels, toko's, maar ook steeds vaker in de supermarkt.
Je vindt talloze plantaardige recepten met zeewier op het internet. Google er maar eens op. Op de website van de Vegan Challenge bijvoorbeeld vind je een plantaardige tonijnsalade en een vegan paella.
Wil je zelf plantaardige kreeftensoep maken? Wij hebben een mooi recept voor je gevonden!
Als je van kookboeken houdt, zijn Non-fish-a-li-cious (2011) en Groente uit Zee (2015) van Lisette Kreischer aanraders. Hierin vind je recepten met zeewier.
Daarnaast zijn er talloze andere recepten die je kunt ontdekken als je plantaardig gaat eten. Het hoeft natuurlijk niet op vlees of vis te lijken. Er is veel ander lekkers. Kijk bijvoorbeeld eens op Vegan Challenge en Vegetus.
The Dutch Weed Burger
The Dutch Weed Burger is een hamburger op basis van zeewier die bij verschillende restaurants en op sommige festivals geserveerd wordt. Waar precies, vind je op de site van The Dutch Weed Burger.
Gezondheid
Je hoort vaak dat vis of visolie gezond is vanwege de omega-3 vetzuren in vis. In vissen zitten echter ook zware metalen en andere stoffen die in veel lagere concentraties al schadelijk en giftig zijn. Vissen maken omega-3 bovendien niet zelf aan, maar halen dit uit algen. Je kunt omega-3 dus ook binnenkrijgen door zelf algen zoals zeewier te eten of door algenoliecapsules te slikken.
Maar er is meer. De omega-3 vetzuren waar het om gaat, zijn onderverdeeld en heten afgekort ALA, DHA en EPA. Alleen ALA is een essentieel vetzuur, omdat je lichaam zelf DHA en EPA aanmaakt als je ALA binnenkrijgt. Een deel ALA wordt namelijk omgezet in DHA en EPA en een deel aangemaakte DHA wordt ook omgezet in EPA.
ALA vind je in noten en zaden. Vooral in walnoten, chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. In lagere concentraties zit het ook in tofu en groenten (maar hier eet je over het algemeen meer van dus ook op die manier krijg je aardig wat ALA binnen). Lijnzaadolie bevat de hoogste concentratie ALA, maar is gevoelig voor oxidatie als je een fles eenmaal hebt geopend, waardoor ALA verdwijnt. Vers gemalen lijnzaad is daarom de beste bron en dit biedt ook andere gezondheidsvoordelen van lijnzaad. Je kunt lijnzaad dus het beste het zelf malen vlak voordat je het eet. Je kunt het makkelijk toevoegen aan havermout, sojayoghurt of een smoothie.
Voor meer informatie hierover kun je lezen wat plantaardige diëtist Lisa Steltenpool erover schrijft.